Suloista suvea

Kesä on tullut. Ukkolassa hiljenee, kun akat ovat lähteneet lataamaan akkujaan ja keräämään uusia ideoita tulevaa talvea varten.

Joskus kesälläkin avoimesta ikkunasta Suonsaaren piha-alueelle saattaa kuulua kangaspuiden louskutusta, kun joku akoista piipahtaa Ukkolassa.

 

 

 

Nyt minäkin lähden Juhannuksen viettoon, teen vastan, lämmitän saunan, otan viime talvena kudotut pellevaiset kylpylakanat käyttöön ja nautin kesästä. Nauttikaa tekin.

Hyvää kesää kaikille käsityön ystäville !

 

 

Tosi tarina pellavalangasta

Näin Viron matkaa odotellessa on kiva kertoa tämä syksyinen lankaseikkailumme.  Meillähän on ollut virosta ostetusta kolmikertaisesta pellavalangasta loimi, joka on toiminut kuin unelma. Suit sait siihen on kutonut kaita-, laude- tai pyyheliinaa, joten se tietysti loppui. Ei hätää, onhan loimilankaa vielä kahdella kerällä. Edellistä lointa oli vain 30 metriä, joten ei ihme että kävi vähiin, tuumi viimeinen kutoja ja päätti heti pikaa luoda uuden loimen ja 40 metriä. Mutta mitä ihmettä, langan päät tulivatkin nopean luojan käteen, ja 48 lankaa jäi puuttumaan.

Kuvassa keskeneräinen loimi seisoo luomapuillamme.

Mitäs nyt? Yhteistuumin päätimme ottaa yhteyttä Võrun kanpungissa olevaan pellavatehtaaseen, ja kohteliaasti kysyimme, joskos meille lähetettäisiin loimilankaa postitse. Toinen mahdollisuus tietysti oli saada sitä Martin markkinoilta, mutta loimi seisoi luomapuissamme. Ei tullut vastausta. Vajaa viikko meni ja asia alkoi hermostuttaa, joten toinen sähköposti Võruun, missä tiedustelimme, että onko vastaamattomuuden syynä se, ettei meidän ole mahdollista saada lankaa. Nyt tulikin vastaus tunnin sisään, jos antaisimme puhelinnumeron, niin saisimme langan suoraan Mikkeliin seuraavana maanantaina, ja muuten voisimme ostaa tuon tehtaan tuotteita Martin markkinoilta. Oh hoh, puhelin numero lähti kauniin kiitoksen kera. Nytkään ei tullut sähköpostiin kuittausta, mutta maanantaina puolen päivän aikaan puhelin soin ja epäselvällä suomen kielellä pyydettiin tulemaan tietylle huoltoasemalla puolen toista tunnin kuluttua. Huoltoaseman pihassa sitten odoteltiin pieni hetki, kunnes virolaisella rekisterinumerolla varustettu pakettiauto saapui ja ystävällinen mies toi nelisen kiloa neljällä kartiolla tuota ihanaa loimilankaa, ja se maksoi saman verran, kuin jos olisimme  käyneet sen Võrun kaupungista ostamassa. Tasarahahan me annettiin, joten nuori mies pääsi  hyville pullakahveille, Kuopioon oli matkalla.

Luomapuut pääsivät kiivaaseen loppurutistukseen ja

Pian letti kiilteli kangaspuiden penkillä, ja nyt se on jo kudontavalmiina puissa.

Suur tanu VestraEX !

Karkeaa saunapyyhettä kohta 200 metriä!

Ostimme muutama vuosi sitten tehtaan jäännöserälankaa, valtavia määriä valkeita puuvillarullakkoja. Emme silloin tienneet vielä mitä niistä tehtäisiin, ostettiin kun halvalla saatiin. Pirtin kehräämöllä tuota puuvillaa sitten meille kerrattiin kaksi, kolme ja nelinkertaiseksi. Värjäsimme ja kudoimme sillä, kunnes huomasimme sen toimivan hyvin loimena. Läpimurto tuolle langalle tuli kun Paula vei sitä Pohjanmaalle, missä kudonnan ammattilainen teki siitä pellavan kanssa lp-tyyppistä ohuehkoa lankaa, mistä olemme kutoneet saunapyyhkeitä kohta 200 metriä. Minne ne kaikki ovat uponneet?

lankaa

Olen vanhoille kotisivuillemme laittanut kuvan näistä pyyhkeistä ja tänään sain puista taas kuusimetriä tuota kangasta. Loimena on tätä puuvillaa nelinkertaisena ja kuteessa on puuvillamme lisäsi luonnonväristä pellavaa. Tämä kangas on kudottu palttinaan, kaksi heittoa lp-lankaa ja kaksi luonnonväristä pellavaa. Jaana antoi vinkin kutoa noin. Se oli erittäin nopea tapa, eikä toinen reuna mitenkään häiritsevästi ollut paksumpi.

pyyhekangas.jpg

Pyyhkeet kuivaavat hyvin, mutta ovat karkeita. Minunkin perheessä on niitä hienohipiäisiä, jotka eivät niistä pidä, mutta minusta tuo karkeus tekee hyvää iholle, se hieroo. Tulen laittamaan pyyhkeiden päihin Viipurista ostettua pellavapitsiä, mutta se on sitten jo uuden päivityksen paikka.

Ukkolassa on taas uusi loimi luotuna tätä pyyhettä varten, 40 m ja sidonnaksi tulee toimikas. Lp-lankammekin alkaa loppua, ja kun sitä ei enää Pohjanmaalta saa, niin Kädentaidontuvasta Mikkelissä sitä on luvattu meille kiertää. Joten pyyhkeiden tarina tältäkin osin tulee jatkumaan.