Kevättä, kevättä

Olisikohan kuukausi sitten, kun tarkoitukseni oli päivittää Ukkolan sivut, totesin niiden joutuneen hakkarin peukaloimiksi. Mitähän hyötyä on hakkeroida kudontapiirin blogi? Vai ärsyyntyikö joku turvapaikanhakijoiden lasten tekemästä lumiukon kuvasta? Vastausta ei saada, mutta suuri kiitos Rikulle ja Panulle, nyt sivumme toimivat taas.

Nyt menen etsimään kuvat, jotka oli tarkoitus laittaa esille.

raijanvilla puissa
Tästä Raijan villakokeilusta minun ainakin piti kirjoittaa. Tässä ensimmäisessä kuvassa Raijan villa on puissa. Raija kutoi mattoloimeen Pirtiltä hankkimaansa villanöyhtää. Miten minä nyt tuota villaa kutsuisin, se on kumminkin kehräyksen yhteydessä tulevaa irrallista villaa, jota minäkin olen ostanut. Säkeissä myydään ja kehrätään siitä myös kakkoslaatuista lankaa. Raijan kokeilussa oli yhdessä viriössä tätä irto villaa ja toisessa sitten Raijan Aitan Volli -lankaa (pellava-villa sekotetta).

raijanvilla
Tämän kudonnaisesa hän sitten pesukoneessa huovutti. Siitä tuli ihastuttavaa peitettä vaikka keinutuolinmatoksi. Saa nyt nähdä, toteuttaako hän sen kutomisen myös Raijan Aitalla.

Viimeinen juttu neidon polustamme, tai Akan juhlapolku sen sidonnan nimi taisikin olla. Nyt loimi on lopussa ja todennäköisesti ihan samaa ei tule.

neidonpolku_pieni
Olin viime kesänä matkalla Vienan Karjalassa. Haikolan kylällä näin tämän mielenkiintoisen maton museotalossa. Sen sidonta muistuttaa omaamme, mutta väliin on aina kudottu väriraitoja.

raitoja kansalaisopistolla
Mikkelin kansalaisopistolla on museokangaspuiden alla tämä monta nimeä kantava sidos. Minä kutsun sitä äänisen alloiksi, mutta luostarin ikkunoiden nimen olen kuullut, samoin komeat kirkon kaaret. Siinäkin on noita väriraitoja.

raitoja akan polussa
Minun oli mahdollisuus kutoa viimeinen Akan juhlapolkumme. Laitoin siihen noita raitoja. En tullut katsoneeksi kuvia ja raidoista tuli liian leveitä ja vaihto palttinaan tuotti vaikeuksia. Yritys olikumminkin hyvä kutoa jotain oikein perinteistä.

pyyhe
Vielä tämän päiväinen kuva. Meillä on pellavaloimi, laitettu kaitaliinaa varten, mutta minä kudon siihen nyt pikku pyyhkeitä. Palttinasidoksessa on pomsia. Väriraidat suorastaan pomppaavat esiin, kun ne kutoo pomsilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *