Mikkelissä ovat sytomyssyt loppu

Mikkelin keskussairaalassa ja Saimaan syöpäyhdistyksen toimitilossa ovat sytomyssyt loppu!!!

Mistä saadaan myssyjen neulojia ja virkkaajia ja minne niitä kasataan ja josta ne sitten toimitetaan sairaalaan ja syöpäyhdistykselle???

Pari vuotta sitten niitä kerättiin lankakauppa Color Wooliin, ja samoissa tiloissa toimivan Neljäkasin käsityöiltojen porukan ja Ukkolan akkojen taholta ne toimitettiin perille. Tuota lankakauppaa ja sen siipien suojissa toimivia käsityöiltoja ei enää ole. Ukkolan akkojen tilat ovat Suonsaarella  syrjässä. Kun juuri olemme muuttaneet uusiin tiloihin, joiden löytäminen on vaikeaa, niin ei niitä sinne pysty kokoamaan.

Nyt ovat hyvät neuvot tarpeen.

Tämä meidän parin vuoden takainen kampanjamyssymme on saanut hyvän vastaanoton maailmalla. Sitä en kylläkään tiedä, onko se paras myssymalli, mutta näyttävä se on.

Täältä löytyy hyviä myssyohjeita.

Nyt kun uutta myssyjen keräämispaikkaa ei vielä ole ja sinä sellaisen haluat tehdä, niin voit viedä sen Aspolaan, mistä Päivikki, Saimaan syöpäyhdistyksen erikoissairaanhoitaja käy sen noutamassa. Hänen työpaikkansahan on on vain muutamaa kerrosta ylempänä.

Akat jättävät Ukkolan

Totta se on, meidän on muutettava rakkaasta Ukkolasta.  Vuokrasopimukseemme on kirjoitettu, että vuokrataan siinä kunnossa kuin mitä se on ja se tarkoittaa että meidän on turha pyytää katon korjaamista. Olimme kyllä saaneet vuosi sitten vintin päätyikkunoihin levyt, joten pulut eivät enää päässeet mellastamaan vintillä, mutta katon korjaamiseen kaupunki ei ryhdy. Kudontahuoneessa on hyvä olla, mutta eteisen katto vuotaa ja sähkölaitteet ovat alla, joten ei tämä turvalliselta ole tuntunut pitkään aikaan.  Minä laitan nämä ikävät kuvat nyt ensin.

vuotokatto

Noita vesiastioita oli keväällä paljon enemmän, kun lumi suli katolta ja tuli suoraan sisään. Ne oli päivittäin tyhjennettävä. Nyt on ollut kuiva kevät ja alkukesä, vasta eilen ukkoskuuro alkoi täyttää vesiastioita uudelleen. Katto on mielenkiintoinen. Laudat tuntuivat vielä kovalta, kun yhden akan mies niitä kävi koputtelemassa, joten sortumisvaaraa eteisessä ei vielä ole.

ukkolavanhainkoti

Tässä Ukkola on koko komeudessaan. Sireenipuskat edestä poistettiin, kun sähkökaapeli linjaa vedettiin portaiden edestä. Toisessa kuvassa isojen puiden takaa näkyy vanhainkodin keltainen päärakennus. Muutamme sen vintille isoon avaraan tilaan, mistä on isosta päätyikkunasta upea näköala yli Suonsaaren. Tila on kai ollut viime aikoina henkilökunnan kokoontumistilana, mutta on siellä ennenkin kudottu kankaita, silloin kun vanhainkodilla oli toimintakykyisiä asukkaita, niin aikakin kahdet puut siellä olivat. Meidän isot mattopuut ovat peräisin sieltä.

Vanhainkodin vanhempi osa, tuo kuvassa näkyvä, on nyt tyhjennetty, eikä tiedetä mitä sinne tulee. Ei se huonossa kunnossa ole …    Tässäkin on sellainen asia mitä ei tällainen pieni kutoja-akka ymmärrä. No me päästiin vintille, ja alemmissa kerroksissa ei ole ketään, joita maton hakkaaminen häiritsisi.

Nyt sitten kuvia viimeisistä loimistamme oikeassa Ukkolassa.

hilkan poppanahilkanpoppana2

Hilkka, vanhin kutojamme, joka oli mukana jo silloin kun Kansalaisopisto 80-luvun lopulla aloitti toimintansa Ukkolassa, on kutonut tämän kauniin poppanan ystävälleen lahjaksi Jääköhän se Hilkan viimeiseksi kudonnaiseksi Ukkolassa, vai ennättääkö hän tehdä vielä kaksi harmaaraitaista pyyheliinaa – ensimmäinen kuva alapuolella.

harmaaraitapyyhekettanenraitapyyhe

Kaksi puolipellavaista pyyheliinalointa olisi vielä urakoitava, ennen kuin puut saadaan siirretyksi uusiin tiloihin.

eevanmattolauranmatto

Kaksissa puissa on myös mattoloimi. Eeva siinä kutoo akanpolkua loppuun, ne puut tyhjenevät. Lauralla on menossa iso matto alkuperäisissä Suonsaaren vanhainkodin puissa. Siihen jää loimea niin paljon, että se pitää siirtää tukilla uusiin tiloihin.

sininenliinasininenliina3

Tämä sininen kahviliina loimi ei lopu tämän kesänaikana, joten loimi pannaan poikki Sarin kutoman liinan jälkeen ja hilataan tukilla keltaisen talon vintille. vanhainkodin yksi työntekijä sanoi, että hän haluaisi olla sitä souta katsomassa, kun kaikkea tavaraamme sinne ylös kannamme.

Sitten jäi vielä kuvaamatta leppäliinainen pellavaloimi ja leveä puuvillainen saunapyyheloimi. Ne saadaan tehdyksi, samoin kuin poppanaloimenloppu.

Alamme maksaa vintistä vuokraa heinäkuun alusta. Avain asiassa on vielä neuvottelut kesken ja puheenjohtajamme Marja on sanonut, että aikaisemmin ei kanneta uusiin tiloihin mitään, kunnes se avain juttu selviää. Onneksi nykyisiin tiloihimme ei ole pyrkimässä jonossa uusia vuokralaisia, joten saamme muuttaa pitkin kesää. Seuraava kokous on heinäkuun ensimmäisenä tiistaina, jos ei tule muuta tietoa puhelimiin.

Kyllä meillä kudotaan

Nämä blogin päivitykset ilmestyvät vähän hitaan puoleisesti, mutta kyllä Ukkolassa kudotaan kaiken aikaa. Jaana jo joitakin aikoja sitten lähetti minulle kuvan  kutomistaan ontelopoppanoista. Nyt jaan sen teidän kaikkien kanssa.

Lisäys 7.3.2010 tarkennus poppanoihin: Raili on kutonut lilan, Sari sinisen ja Jaana kaksi vaaleanpunaista.

jaananontelotOn ne kauniita. Minkähän tuolin päälle ne oikein pääsevät? Kotiin vai mökille?

mateennahkaEeva aloitti kutoa mateennahkaa, niin kuin hän itse kutsui tätä akanpolkuloimeen tulevaa mattoaan. Kaisusta ja Railista se taas näytti kyykäärmeen nahalta. Oli  mikä nahka tahansa, niin Eevalla on hyvä värisilmä. Akanpolku loimi vaan pitäisi saada nopeasti loppumaan, sillä moni ystävämme haluaisi nähdä millaista Lauran piirtämästä akan juhlapolusta oikein tulee.

peilikas1Uutuutena meillä on Kainuun peilikäs mattoloimi. Kaisu aloitti kutoa siihen uusia kevätmattoja.

peilikas2Uskokaa tai älkää, se on kahdella varrella ja palttina polkusilla! Katsokaas vaikka tuonne puiden alle. Kyllä se entisajan nainen on osannut ajatella, todellista naisen logiikkaa! Yksinkertaisilla välineillä on saatu aikaseksi mielenkiintoinen sidospinta, ruudullinen. Tästä matoideasta ja sen neuvomisesta menee kaunis kiitos Katille Pohjois-Pohjanmaalle.

 

Suuret kiitokset, lahjastamme iloittiin

Vein alkuviikosta Color Woolin lankakauppaan kerääntyneet ranteiden ja nilkkojen lämmittimet Moisioon, Mikkelin terveyskeskuksen saattohoito-osastolle. Niitä oli ennen kaikkea neulonut tuolla lankakaupan kahvilassa kokoontuva käsityöiltojen väki. Mutta  varmaan täällä nettisivuillamme on myös vieraillut jokunen Ukkolan ystävä, joka on vienyt neuleensa lankakauppaan. Lankakaupan Mia oli kerännyt lämmittimet neljään kenkälaatikkoon ja niissä oli yhteensä 35 erikokoista lämmitintä  niin naisten kuin miestenkin kokoa.

moisiossa

Tuolla osastolla henkilökunta osaa iloita tällaisesta lahjasta. Sen koi taas ihan yhtä voimakkaasti, kuin silloin kun vein sinne myssyjä. Näin myssylaatikon, ovat käytössä, sillä niitä oli selvästi pesty monta kertaa. Runsaiden kiitosten saattamana lähdin kotiin. Kuvassa osaston henkilökunta on avannut laatikoita liinavaatevarastossa.

Saimaan syöpäyhdistyksen toimipaikassa Mikkelissä ovat sytomyssyt lopussa. Erikoissairaanhoitaja Päivikki toivoo meidän niitä neulovan. Hän kertoo sairastuneiden olevan iloisia saadessaan myssyn lahjaksi. Mia ottaa myssyjä vastaan lankakaupassaan. Mistäs me saataisiin lisää neulojia? Yritetään jokainen puhua ystävämme mukaan näihin talkoisiin ja tehdään kesään mennessä iso kasa myssyjä. Päivikki sanoi minulle, että niitä ei voi tulla liikaa. Kun on hiuksensa sairauden takia menettänyt ja helle porottaaa, niin kaunis, iloinen myssy on mielyttävämpi päässä kuin peruukki.

Hei, tätäkin on vielä muutama päivä aikaa mainostaa: