Akat jättävät Ukkolan

Totta se on, meidän on muutettava rakkaasta Ukkolasta.  Vuokrasopimukseemme on kirjoitettu, että vuokrataan siinä kunnossa kuin mitä se on ja se tarkoittaa että meidän on turha pyytää katon korjaamista. Olimme kyllä saaneet vuosi sitten vintin päätyikkunoihin levyt, joten pulut eivät enää päässeet mellastamaan vintillä, mutta katon korjaamiseen kaupunki ei ryhdy. Kudontahuoneessa on hyvä olla, mutta eteisen katto vuotaa ja sähkölaitteet ovat alla, joten ei tämä turvalliselta ole tuntunut pitkään aikaan.  Minä laitan nämä ikävät kuvat nyt ensin.

vuotokatto

Noita vesiastioita oli keväällä paljon enemmän, kun lumi suli katolta ja tuli suoraan sisään. Ne oli päivittäin tyhjennettävä. Nyt on ollut kuiva kevät ja alkukesä, vasta eilen ukkoskuuro alkoi täyttää vesiastioita uudelleen. Katto on mielenkiintoinen. Laudat tuntuivat vielä kovalta, kun yhden akan mies niitä kävi koputtelemassa, joten sortumisvaaraa eteisessä ei vielä ole.

ukkolavanhainkoti

Tässä Ukkola on koko komeudessaan. Sireenipuskat edestä poistettiin, kun sähkökaapeli linjaa vedettiin portaiden edestä. Toisessa kuvassa isojen puiden takaa näkyy vanhainkodin keltainen päärakennus. Muutamme sen vintille isoon avaraan tilaan, mistä on isosta päätyikkunasta upea näköala yli Suonsaaren. Tila on kai ollut viime aikoina henkilökunnan kokoontumistilana, mutta on siellä ennenkin kudottu kankaita, silloin kun vanhainkodilla oli toimintakykyisiä asukkaita, niin aikakin kahdet puut siellä olivat. Meidän isot mattopuut ovat peräisin sieltä.

Vanhainkodin vanhempi osa, tuo kuvassa näkyvä, on nyt tyhjennetty, eikä tiedetä mitä sinne tulee. Ei se huonossa kunnossa ole …    Tässäkin on sellainen asia mitä ei tällainen pieni kutoja-akka ymmärrä. No me päästiin vintille, ja alemmissa kerroksissa ei ole ketään, joita maton hakkaaminen häiritsisi.

Nyt sitten kuvia viimeisistä loimistamme oikeassa Ukkolassa.

hilkan poppanahilkanpoppana2

Hilkka, vanhin kutojamme, joka oli mukana jo silloin kun Kansalaisopisto 80-luvun lopulla aloitti toimintansa Ukkolassa, on kutonut tämän kauniin poppanan ystävälleen lahjaksi Jääköhän se Hilkan viimeiseksi kudonnaiseksi Ukkolassa, vai ennättääkö hän tehdä vielä kaksi harmaaraitaista pyyheliinaa – ensimmäinen kuva alapuolella.

harmaaraitapyyhekettanenraitapyyhe

Kaksi puolipellavaista pyyheliinalointa olisi vielä urakoitava, ennen kuin puut saadaan siirretyksi uusiin tiloihin.

eevanmattolauranmatto

Kaksissa puissa on myös mattoloimi. Eeva siinä kutoo akanpolkua loppuun, ne puut tyhjenevät. Lauralla on menossa iso matto alkuperäisissä Suonsaaren vanhainkodin puissa. Siihen jää loimea niin paljon, että se pitää siirtää tukilla uusiin tiloihin.

sininenliinasininenliina3

Tämä sininen kahviliina loimi ei lopu tämän kesänaikana, joten loimi pannaan poikki Sarin kutoman liinan jälkeen ja hilataan tukilla keltaisen talon vintille. vanhainkodin yksi työntekijä sanoi, että hän haluaisi olla sitä souta katsomassa, kun kaikkea tavaraamme sinne ylös kannamme.

Sitten jäi vielä kuvaamatta leppäliinainen pellavaloimi ja leveä puuvillainen saunapyyheloimi. Ne saadaan tehdyksi, samoin kuin poppanaloimenloppu.

Alamme maksaa vintistä vuokraa heinäkuun alusta. Avain asiassa on vielä neuvottelut kesken ja puheenjohtajamme Marja on sanonut, että aikaisemmin ei kanneta uusiin tiloihin mitään, kunnes se avain juttu selviää. Onneksi nykyisiin tiloihimme ei ole pyrkimässä jonossa uusia vuokralaisia, joten saamme muuttaa pitkin kesää. Seuraava kokous on heinäkuun ensimmäisenä tiistaina, jos ei tule muuta tietoa puhelimiin.

Joulumyyjäiset

SUONSAAREN VANHAINKODIN AULASSA

           Suonsaarentie 33, Mikkeli

     la 8.12.2012   ja  su 9.12.2012   klo10-16

käsityönäytöksiä

arpajaiset

tarjolla monenlaista käsityötä:

sukkia, lapasia, pipoja,

mattoja, pöytäliinoja,

saunatuotteita,

koruja, kortteja, kynttilöitä,

kransseja, kasseja

ja

monia muita käsitöitä itselle tai pukinkonttiin

    Tervetuloa Ukkolan Akat

 

Kutsu ja muutama kuva saippuoista

Pia on kutsunut meidät Ihasjärven koululla pidettävään käsityöiltaan 29.8. klo 18.00. Käsityöillassa on mukana neulesuunnittelija ja Ihasjärven koulun ex-opettaja Mari Muinonen. Kivahan se on lähteä katsomaan ja kuuntelemaan mitä neulesuunnittelijana maailman mainetta saavuttanut mikkeliläistyttö kertoilee. Joten sinne! Tässä on vielä linkki Marin viime vuonna ilmestyneen kirjan esittelyyn ja alla Pian lähettämä ilmoitus illasta.

Saippuakurssilla oli sellaista tohinaa, etten taaskaan muistanut ottaa valokuvia, joten kuvissa on vain niitä Ukkolaan kuivumaan jääneitä saavutuksiamme. Marjapuurot löytyivät porstuasta ja Raijan unohtuneesta yrtti-rypsiöljyseoksesta teimme vielä keittiösaippuaa. Meille Eevan kanssa jäi kurssista mukava mieli, ja se merkitsee sitä, että koimme teidänkin olleen tyytyväisiä ja oppineen perussaippuan tekemisen.  Kiitos mukanaolosta!

J.k.  Jos himo saippuan tekemiseen syttyi, niin Ukkolassa on saatavilla lipeää sisäänosto hintaan.

 

Tiedottamista ja akanpolku

Eilen oli alkaneen vuoden ensimmäinen kokoontuminen Ukkolassa. Oikein mukavasti oli akkoja paikalla. Juttelimme menneestä vuodesta, mukavista ja ikävistä asioista. Kävimme palautekeskustelua myyjäisistä ja päätimme hieman muuttaa systeemejä seuraaviin. Loimien tilanne myös katsastettiin ja totesimme rahatilanteemme hyväksi, kiitos valtion opintokerhotukien. Marja aloittaa puheenjohtajana ja hänen tilalleen varapuheenjohtajaksi tulee Raili. Sari hoitelee edelleen sihteeri-rahastonhoitajan tehtäviä. Minä, Leena, sitten jatkelen tämän blogin vastaavana ja toivon toistenkin taas joskus kirjoittelevan tänne juttujaan. Sähköpostiahan meille voi lähettää ukkolanakat. net osoitteeseen, etunimi ja @ vain tuohon eteen.

Uusia kursseja on tulossa, 24.1.2012 klo 18 aloitamme huovutus kurssin.  Seuraavista kokoontumisista sovitaan tuon kerran yhteydessä.  Teemme koruja huovasta ja helmistä Omia huovutusneuloja ja alusta on syytä ottaa mukaan. Kursseillemme voivat myös ulkopuoliset osallistua pientä korvausta vastaa. Jos sinua tämä kiinnostaa, niin ota yhteys Leenaan tai Sariin.

Sari on luvannut pitää myös kahvipussikurssin aivan uudella tekniikalla. Sekin tulee nyt talvella, todennäköisesti maaliskuulla, jolloin saamme kurssihuoneemme vähän lämpimämmäksi. Tästä tulee ilmoitus myöhemmin. Tuolla ylähyllyllä niitä on, mitä aiomme tehdä. Voit etukäteen kysellä asiasta Sarilta.

Nyt sitten akkanpolku mattoon. Meidän oli tarkoitus laittaa muurahaisen polku loimi. Matosta ei nyt ihan tullut sellaista, minkälaisen muurahaisen polun olimme tottuneet näkemään. Jonkun aikaa ihmeteltyämme totesimme jotain olevan pielessä sidoksessamme, mutta kaunista mattoa siitä tulee, joten tämänhän on selvä akkanpolku.

Olimme kovasti otettuja, kun Jyväskylästä asti oli myyjäisemme huomattu ja kun vieraamme vielä ihastuivat juuri akanpolkuun, niin tätä vielä muisteltiin kokouksessa. Sitten hoksasimme, että sidos oli unohtunut laittaa sähköpostilla sitä haluavalle. Yhdessä päätimme julkaista akanpolun. Tässä se sitten on sinulle ystävä hyvä ja kaikille  kudonnan harrastajille. Olkaa hyvä!

Kysykää, kysykää, jos on jotain epäselvää. Polkemisjärjestys näyttää olevan vasemmalta oikealle. Eilen illalla Kerttu kutoi akanpolkua ja hän polki oikealta vasemmalle ja kertoi  loimemme nousevan näin paremmin. En ottanut kuvaa, mutta teen sen, jos asia kiinnostaa. Minusta matto näytti samalta kuin nuo muutkin.

Uusi otsakekuva, kuuraa Saimaalla, on Jaanan ottama.

 

Joulumyyjäiset

SUONSAAREN UKKOLASSA

Suonsaarentie 33, Mikkeli

la 3.12.2011  klo10-16

su 4.12.2011  klo10-16

ti 6.12.2011  klo10-16

käsityönäytöksiä, arpajaiset, tarjolla monenlaista käsityötä:

  • sukkia, lapasia, pipoja,
  • mattoja, pöytäliinoja, villashaaleja,
  • saunatuotteita,
  • koruja, kortteja, kynttilöitä,
  • kransseja, kasseja
  • ja monia muita käsitöitä itselle tai pukinkonttiin

Tervetuloa Ukkolan Akat