Etiopianutut

Viime marraskuisella Tallinnan matkalla saamamme haaste on poikinut hyvän tuloksen: 67 villanuttua Etiopiaan, sekä muutama myssy ja yhdet junasukat! Ne eivät vaan vielä pääse matkaan, sillä nuttujuttu sivustolla pyydetään odottelemaan lähetyksen kanssa, koska Etiopian tullimääräykset ovat muuttuneet ja vastaanottaja joutuisi maksamaan tullia nutuista. Asiaa selvitellään ja valoa on jo näkyvissä tullittomaan postitukseen, mutta postitusohjeita ei vielä ole annettu. Mutta niitä odotellessa on hyvä katsoa Mikkelissä tehtyjen nuttujen kuvia. Näitä nuttuja ovat neuloneet Neljäkasin käsityöiltojen kävijät, Mikkelin maaseurakunnan kirkonemännät ja Ukkolan Akat, ja sitten monet yksityiset neulojat, joita en osaa laittaa minkään kerhon nimiin, mutta he kaikki ovat tuoneet neulomansa nutun lankakauppa Color Wooliin ja pudottaneet postimaksun säästöpossuun. Kiitos teille kaikille. Laitan kuvan kanssa tiedon nuttujen lähdöstä heti, kun se tapahtuu. Kesäterveisin Leena

Akat Marttojen sukkaneulontakilpailussa

Luokkatoverini kirjoitti koulun hiihtokilpailunumeroon: ”Veni, vidi, vici” (Tulin, näin, voitin). Elettiin 60-luvun alkua ja koulussa vielä opeteltiin historian kuolemattomia lauseita latinan kielellä. Julius Caesarhan tarkoitti tuolla lauseella taistelun suhteellista helppoutta. Olimme syksyllä siirtyneet  naapurikuntaan oppikoulun kuudennelle luokalle. Luokkatoverini sattuikin voittamaan nuo kilpailut ja kertoi  minulle jälkeenpäin häpeävänsä kirjoitustaan. Nyt on jotenkin samanlainen olo.

Marttojen perinnetietokeskuksessa, Syreenissä oli huomattu Ukkolan Akkojen olemassaolo ja meidät oli pyydetty mukaan Syreenin ja Etelä-Savon marttapiiriliiton Martan päivän sukanneulontakilpailuun Mikkelin Urheilupuistoon. Nämä kilpailut järjestettiin nyt kolmannen kerran. Olimme tavallaan otettuja kutsusta ja iloitsimme, kun noin suuren järjestön taholta meidät oli huomattu ja kokosimme kaikki halukkaat Akat mukaan tehostettuna Sannin kahdella mummolla. Avustajinamme oli Sanni 2v ja Akoista Jaana ja Eeva. Meille kävi nyt niin kuin muinoin luokkatoverillenni, kyseessä taisi olla juuri kilpailun suhteellinen helppous, koska osallistujamäärä oli vähäinen. Meidän tarkoitus oli mennä pitämään hauskaa jalon asian merkeissä. Kilpailun tulokset löytyvät Syreenin sivuilta. Länsi-Savokin oli paikalla (linkki lisätty 27.7.) Mutta nyt Akkojen tunnelmiin, kuvaajana on toiminut Eeva.

kolmesukupolvea.jpg

Sanni-avustaja ja hänen äitinsä Satu sekä mummo, kolme sukupolvea, luomassa silmiä. Ensimmäisen kerroksen jälkeen Satu ja Sanni lähtivätkin kiertämään helteistä juoksurataa. Lapsenhoidosta kilpailun aikana sai lisäpisteitä. Akat muuten tunnistaa valkoisesta huivista.

hilkkajaavustaja.jpg

Jaana toimi Hilkan henkilökohtaisena avustajana, mutta kyllä hän liinaa heiluttamalla viilensi minunkin helteistä oloa ja helpotti lankani kulkua.

jaananasu.jpg

Tämä kuva on siksi, että näkisitte miten kaunis asu Jaanalla oli. Eeva kuvaamisen lisäksi piti kirjaa kävelysarjaan osallistuvien kierroksista.

hilkkajuomassa.jpg

Hilkka hallitsee tassilta ryystämisen, siitä sai pisteen.

piaryystaa.jpg

Piakin oppi jo toisen kierroksen jälkeen ryystämään.

satujapia.jpg

Yli kolmenkymmenen asteen helteessä juoksuradalla on todella kuuma. Tässä vaiheessa Sanni-avustaja taisi istua istumasarjassa nelovien mummojensa välissä.

sarijuomapaikalla.jpg

Sari ei malta olla neulomatta juomapaikkallakaan. Häneen asuunsa kannattaa kiinnittää huomiota. Huivithan meillä kaikilla oli vanhaa lakanaa, mutta Sari ompeli siitä myös essun ja laittoi jalkaansa villasukat ja maastokengät.

sarinsukka.jpg

Sarin sukka on kuvattu ennen tuomarille vientiä, se näytti jo silloin siltä, että tulee sijoittumaan korkealle.

voittajat.jpg

Voittajien on helppo hymyillä.

Rynnätkääpä ensi kesänä kaikki sukanneulojat Mikkeliin. Ei noissa kisoissa tarvitse olla martta. Jatkan vielä juttua omassa blogissani.

Kiitos kisojen järjestäjille, meillä oli tosi hauskaa!

Terveisiä Kihnulta!

Olemme palanneet Kihnulta yöllä ja nyt laitan pikaterveiset, jatkoa seuraa myöhemmin, kun kokemukset ovat paremmin sulaneet.

opettajat.jpg

Tässä tärkeät henkilöt vasemmalta alkaen: matkanjärjestäjämme Airi Lautakari, opettajamme Annika ja Ella ja laitimmaisena Ellan tytär, joka pitää Kihnulla käsitökauppaa ja oli mukana käytännön järjestelyissä. Matkalla ei suinkaan ollut vain meitä Ukkolan akkoja ja värjäyskurssimme osallistujia, vaan  puolet kurssilaisista oli jo ennenkin Airin Matkassa olleita käsityönharrastajia ja ammattilaisia.

rootsijaari.jpg

Kihnun Roosi avasi meille käsityökirstunsa, voi sitä aarteitten määrää! Laitan niistä lisää kuvia myöhemmin.

satunsukka.jpg

Sukkaakin valmistui, kenellä enemmän, kenellä vähemmän. Satu pääsi sukassaan jo aika pitkälle.

nauhaa.jpg

Käsityöharrastuksen tulevaisuus on turvattu! Annika 10 v teki useamman nauhan ja sukansuukin on jo aika pitkällä.

Kiitos kihnulaisille, kiitos Airille ja kiitos matkatovereille! Hauskaa oli.

Tontun sukat ja tiedotusasioita

Muistutan luonnonmateriaalikurssista, joka on 16.11.2008 klo !4.00 Ukkolassa. Ukkola jo pursuaa erilaisia materiaalia: risuja, käpyjä, pahkoja, kiviä, sammalta, jäkälää… En minä kaikkea edes muista. Ohjaajana toimii Satu.

Jos ulkopuolisena ja Mikkelin lähistöllä asuvana olet kiinnostunut tulemaan mukaan, niin ota yhteys Satuun: satu@ukkolanakat.net

Mirjan joulusukissa on kippurakärjet, ihan niin kuin oikeitten tonnttujenkin sukissa. Kärjet on saatu aikaseksi varpaisiin neulotulla toisella kantapäällä. Ole hyvä ja ota vinkki omiin joulusukkiisi. Koristelu on sukkien valmistumisen jälkeen tehty villalangalla.

joulusukat.jpg

Sukat johdattelevat meidät pikkujouluumme, joka on 25.11.2008 klo 18.00 Lounaskahvila Kirsikassa Graanintie 5. Ennen pikkujoulua virttäydymme tunnelmaan tutustumalla porukalla  Kenkäveron jouluun, joten tavataan Kenkäverossa klo 17.00. Ilmoittautuminen 16.11. mennessä Ukkolassa olevaan listaan.