Karjalan punapomintaa

Meillä oli jäänyt roikkumaan luonnonvärinen pellavaloimi puihin, se oli jo toinen samanlainen pomsi/palttina sidos, eikä sitä kukaan oikein enää halunnut kutoa. Raudussa syntynyt Liisamme silloin kysyi, että jospa hän saisi kutoa siihen vielä punapoimintaliinan. Ilahduimme kun joku lointa vielä halusi ja minulla oikein sydän pomppasi, kun kuulin mitä Liisa kutoisi. Olisikohan mahdollista että minäkin nyt oppisin tuon esiäitieni taidon. Ja niin siinä kävi, että lointa vielä jäi. Liisan avulla ja Kiisken kirjaa lukien pääsin itsekin kokeilemaan ja oppimaan tuon yksinkertaisen perinnetyön salat.

 

Kuvasin Liisan liinan ottaessani loimen lopun puista. Komea kuvio. Saa nähdä pääsenkö kuvaamaan sen vielä valmiina.

 

Tässä leveä kuvioraita kuvattuna toiselta puolen. Kumpikohan puoli on tarkoitus laitta oikeaksi?

 

Lointa riitti vielä kahteen liinaan, joten opin aika hyvin, kun pääsin toistamaan kuvioiden poimintaa. Kuvassa liinojeni päädyt. Liisa teki päärmeiden kohdalle tuollaiset pitsipoimintaraidat. Tietysti minun piti oppia tuokin perinnetaito. Karjalassa on  kudottu myös pitsipoimintaa liinoihin, käspaikkoihin ja verhoihin. Hienot verhot leveämmällä pitsin poimimisella tulisikin, mutta pitsin tekeminen on paljon hitaampaa kuin punapoiminnan, siinä kun ei saada poimittua sidosta talteen  puiden taakse kuten punapoiminnassa .

 

Nyt olen saanut liinat valmiiksi. Niissä oli kova työ siistiä, sillä loimen nostelu katkoi reunalankoja, enkä muutenkaan saanut reunoja nätiksi. ”Reunoistaan kutoja tunnetaan”, niinhän sitä sanotaan. En ole vielä valmis punapoimintaliinojen kutoja. Tulen ajamaan asiaa niin, että saamme uuden pellavaloimen, vähän kapeamman, johon kudon uusia liinoja. Minulla on ajatus, miten reunan saa kuvioiden kohdalta kauniiksi ja voishan sitä pitsiäkin ajatella. Siihen loimeen voi sitten metritolkulla kutoa uutta käspaikkakangasta, sillä etupistokirjontakin koukuttaa.

 

Vielä kerran Kihnulta

Pitkälle on syksy vierähtänyt, mutta Kihnun matka vain pysyy muistoissa. Olen myös luvannut siitä vielä yhden jutun kirjoittaa ja se tulee nyt.

Etukäteen olimme saaneet tietää mielenkiintoisesta seinävaatteesta, ja kun sitä ei löytynyt, kysyimme kulttuuritalolta. Vaate oli joutunut väistymään taidenäyttelyn tieltä, mutta ystävällisesti se käytiin hakemassa ja esiteltiin meille ihan erikseen.

lapasryijy.jpg

Noissa lapasissa ja sormikkaissa on kaikissa eri kirjontamalli! Upea juttu ja kertoo saarelaisten käsityöperinteen arvostuksesta.

konsertti1.jpg

Kun tekee käsityömatkan Airin matkassa, niin aina on konsertti, kansantanssiesitys tai vastaavaa. Nyt meille esiintyi eri-ikäisten kihnulaisten ryhmä soittaen laulaen ja tanssien.

tanssi.jpg

Meidät myös kutsuttiin mukaan tanssiin rantahietikolla ilta-auringon loisteessa.

Paljon muutakin vielä olisi kerrottavana: saaren  kierros kuorma-auton lavalla, yllätyksenä saatu huippumodernin koulun esittely, mielenkiintoinen ja omanlaisensa ortodoksinen uskonto ja kirkko, uusi museo ja paljon muuta, kullakin omat kokemuksensa.

kauppa.jpg

Tässä saaren käsityökauppa ja meitä paljon auttanut  kauppias. Ostimme muuten kaupan kaikki sukat, jotta osaisimme omamme saada kotona valmiiksi.

jalkoja.jpg

Onhan sitä sukanmallia tietysti tässäkin. Kuvasta näkee miten sukat kiinnitetään punotuin nauhoin jalkaan.

sukkia1.jpg

Sukan teko on tullut opituksi. Oikeanpuoleiset aloitettu Kihnulla, muut olen neulonut kotona matkaa muistellen ja kauneista sukanmalleista riemuiten.

kihnun-sukat-011.jpg

Satu oli museossa nähnyt mielenkiintoisesti tehdyt lapsen sukat, suun pitsimallia oli jatkettu värillisillä langoilla ja niin muodostuu mielenkiintoista siksak – kuviota. Nyt Satun pikkuisen sukka on päässyt äidin Kihnulla aloittaman sukan kanssa samaan kuvaan.

opettajanauhaa.jpg

Tässä opettajamme ohjaa nauhan punontaa ja

nauhoja.jpg

oppi näkyy taas tässä tänään otetussa kuvassa.

erjananauha2.jpg

Myös Erja on saanut sydännauhan tehdyksi, vaikka hän toisen käsityöpäivän ajeli polkupyörällä ympäri saarta ja kävi majakalla fossiileja etsimässä. Fossiileja muuten löytyy majakalta, harmi ettei minulla ole niistä valokuvaa. Katsotaan jos sellainen vielä jälkikäteen tähän loppuun järjestyy.

Kihnun Roosin aitalla

Käsityömatkan Kihnuun suunnitteli ensimmäisellä Haapsalun huivimatkalla ollut pieni porukka  kotimatkan aikana laivalla. Silloin saimme Kihnulla käyneeltä  matkaseuralaiseltamme kuulla  mummojen käsityökirstuista. Kun matka sitten toteutui, niin Airi Lautakari, matkamme järjestäjä,  mahdollisti meille tuollaiseen kirstuun kurkistamisen kuuluisan Kihnun Roosin, käsityömestarin, aitalla.

roosintalo.jpg

Rosin aitta on tämän talon pihalla  sireenipensaitten varjossa , melkeinpä puolittain maan sisällä ja sisälsi valtavan määrän käsityöaarteita. Kun kysyimme Roosilta, miten käsityöt säästyvät koilta ja hiiriltä, niin hän vastasi kaikkien olevan hyvässä turvassa kirstussa ja tynnyreissä. Roosi ei ole elämänsä aikana myynyt mitään käsitöistään, vaan hän on säilyttänyt kaikki tekemänsä työt, jotta mallit säilyisivät.

roosijaairi.jpg

Roosi ja Airi ovat tässä aitan edustalla jo hyvään tunnelmaan päässeinä esittelyn edetessä. Minulla on Roosin lupa kuvien julkaisemiseen.

sukka.jpg

Ensimmäiseksi pääsimme tutustumaan hänen neulomiinsa sukkiin, olimmehan sukkakursilla! Samalla kuulimme, että Roosi oli neulonut 44  sukat lahjoittaakseen ne sulhasensa suvun naisille häissään. Muistakin kihnulaisista pulmaperinteistä (= hääperinteistä) saimme kuulla ja toiset niistä olivat suorastaan uskomattomia.

tanu.jpg

Morsian käytti tälläistä tanua. Näitä oli aitassa useampi kappale, joten Roosi oli valmistanut sellaisen itsensä lisäksi myös muille morsiamille ja varmaan muuhunkin käyttöön. Tanun käyttö on hänen mukaansa vähentynyt ja sitä on vain enää häissä.

pusero.jpg

Morsiamen pusero on näin korea vaate.

hameita.jpg

Kihnulaisen naisen tunnusmerkistä, raidallisesta hameesta saimme myös perusteellisen selvityksen. Naisen elämäntilanne näkyy hameen raidoituksesta. Nuoret käyttävät punaista hametta, väri muuttuu iän myötä ja surun kohdattua punainen väri häviää kokonaan. Värit kirkastuvat ajan myötä uudelleen ja punaistakin alkaa pilkahtaa. Hame on vielä tänä päivänä ainakin vanhemmalla väellä päällä arkiaskareissakin, samoin sukat.

nauha.jpg

Kuva tästä nauhasta minun on vielä lisättävä tänne väliin jälkikäteen, sillä siinä on aivan samanlaiset tupsut päissä, kun Käkisalmen kansallispuvun pirtanauhassa, jota pidetään päässä.  En tarkkaan kuullut minkä merkityksen Roosi noille tupsuille antoi, mutta oman kansallispukuni tupsuilla on karkoitettu pahoja henkiä.

huivi1.jpg

Naineen naisen asuun kuulu värikäs essu, mutta kaikki naiset käyttävät huivia. Roosia harmitti, kun nykyisin ei enää valmisteta hyviä huiveja ja hän esitteli meille mieleisensä huivin vuosien takaa. Huivit ovat tehdastekoisia, samoin essu kankaat.

peittojapeittoja.jpg

Peittokankaita oli aitassa valtavat määrät. Peitot kudottiin kapeahkona kankaana, sellaisena hamekankaan levyisenä ja keskeltä ommeltiin saumalla yhteen.

turkki.jpg

Talvella saarella on kylmä. Ennen vanhaan suojauduttiin tällaisellä turkilla,

takki.jpg

jonka päälle vedettiin villainen vaate.

Nyt sitten kolmen kuvan kurkistus Roosin aittaan esittelyn päätyttyä. Hänelle jäi paljon työtä laittaessaan käyntimme jälkeen taas kaikki paikoilleen kirstuihin ja tynnyreihin.

sukkakasa.jpg

aitta11.jpg

aitta2.jpg

Nyt tuli kuvia paljon, mutta en osannut laittaa vähempääkään, kun tuo aitta oli niin uskomaton paikka.

Roosin elämästä kertoo  tänä vuonna ilmestynyt Ärmä Roosi Elumõnu– kirja. Kirjassa on paljon hänen käsitöitään ja kirjotamallejaan, mutta myös noiden mallien symbolien selvityksiä. Kihnun murteella kirjoitettua kirjaa on vaikea lukea vaikka auttavasti viroa osaisikin, mutta malleista saa hyvin selvän kuvien perusteella. Noiden vuosisataisten symbolien merkitys avaisi varmasti myös  selvyyttä meidän kansanperinteemme kuvioiden merkityksiin, ja siksi toivon hartaasti että tuo kirja suomennettaisiin.

Terveisiä Kihnulta!

Olemme palanneet Kihnulta yöllä ja nyt laitan pikaterveiset, jatkoa seuraa myöhemmin, kun kokemukset ovat paremmin sulaneet.

opettajat.jpg

Tässä tärkeät henkilöt vasemmalta alkaen: matkanjärjestäjämme Airi Lautakari, opettajamme Annika ja Ella ja laitimmaisena Ellan tytär, joka pitää Kihnulla käsitökauppaa ja oli mukana käytännön järjestelyissä. Matkalla ei suinkaan ollut vain meitä Ukkolan akkoja ja värjäyskurssimme osallistujia, vaan  puolet kurssilaisista oli jo ennenkin Airin Matkassa olleita käsityönharrastajia ja ammattilaisia.

rootsijaari.jpg

Kihnun Roosi avasi meille käsityökirstunsa, voi sitä aarteitten määrää! Laitan niistä lisää kuvia myöhemmin.

satunsukka.jpg

Sukkaakin valmistui, kenellä enemmän, kenellä vähemmän. Satu pääsi sukassaan jo aika pitkälle.

nauhaa.jpg

Käsityöharrastuksen tulevaisuus on turvattu! Annika 10 v teki useamman nauhan ja sukansuukin on jo aika pitkällä.

Kiitos kihnulaisille, kiitos Airille ja kiitos matkatovereille! Hauskaa oli.