Syksyistä kudontaa ja saippuaa

Miten tämä aika nyt näin nopeasti menee. Pian on joulu ja Ukkolan kuulumisista ei ole kukaan kirjoittanut.

liisavohveliUusi jäsenemme Liisa kutoi alkajaisiksi pitkän pätkän pellavaista vohvelia saunapyyhkeiksi. Liisa ei taida ollakaan mikään noviisi, vaan kutojan taidot ovat hanskassa jo tullessaan.

rilinmattoleenanakoilleRaili kutoi tumman sinisen maton, mutta kamerani ei pystynyt sitä kuvaamaan kuin vastakkaisvärissä. Minulla ei myöskään ole ohjelmaa millä virheen korjaisin. Voi, voi! Oman mattoni sain sentään hyvin kuvatuksi. Matot ovat niin kauniita, että nyt näihin puihin tuli ihan jonotuslista.

Neidonpolkuloimi, vai oliko se nyt Akan juhlapolku ei oikein tee kauppaansa, kun kuviot eivät joka suunnasta näy kunnolla.

neitoakoilleoranssiakoilleMutta kun aloitettiin kutoa palttinapolkusten avulla tälläistä rytmikästä ruusukemattoa, niin tuli muutama halukas tähänkin ikuisuusloimeen.

sininenliinaPaula rakastaa isoja pöytäliinoja. Nyt hän kutoo vaalealla pellavalla siniseen pellavaloimeen polkien uudella tavalla.

Saippuaa  teimme ensin omalla porukalla muistellen sen valmistamisen niksejä.

saippuaaVaaleanruskeissa kukkasaippuoissa on nesteenä ollut kahvia, samoin tummanruskeissa tähti- ja palasaippuoissa. Niiden kahvi oli tosin vahvempaa, mutta väriin vaikuti todennäköisesti eniten Gambiasta tuotu maapähkinäöljy. Vaaleat tähdet ovat puhtaaseen veteen ja pelkään oliiviöljyyn tehtyä saippuaa, sitä ihoa hyväilevää. Vihertävät  muffinsisaippuat ovat tehty perusreseptillä, jota on terästetty lipstikalla.  Saippua kuorii kivasti mutta ei tuoksu..

sampootaSarin ja Satun juhlasekoitus on palasampoo, jossa on ihan tavallisten rasvojen kanssa nesteenä munankeltuaista ja olutta. Sitä saimme jokainen pienen palan Ja itsenäisyyspäivänä saamme alkaa sillä pestä hiuksiamme. Tulkaapa katsomaan kuinka säihkyvä hiuksia akkoja Ukkolasta löydätte.

Tämän jälkeen opetimme saippuan valmistusta martoille kurssilla. Meillä oli 14 innokasta oppijaa. He olivat tyytyväisiä ja lupasivat tulla kevätpuolella oppimaan korin- ja nipsujen virkkausta. Saatamme saada sieltä vielä joukkoomme jonkun innokkaan kutojankin.

 

Kahvipussikassikurssi jatkuu

Ensimmäiset kassimme alkavat valmistua. Minun tämän päivän tietojen mukaan niitä on nyt kolme ihan valmiina ja kolme juuri valmistumassa ja monta tekeillä. Kaksi valmistui eilen, mutta saman aikaisesti aloitettiin ihan uusiakin uusien kurssilaisten voimin. Nyt  olemme päättäneet jatkaa kurssiamme, jonne olet tervetullut. Lauantaina 26.5. puolelta päivin voi yhtä hyvin tulla kokoamaan neliöistä kassia, kuin opettelemaan neliön tekoa, jolloin kassin voi koota 25.8. 2012 ja silloinkin puolelta päivin. Kurssia pidämme Ukkola nimisessä rakennuksessa Suonsaaren vanhainkodin pihalla Mikkelissä ja korvauksena otamme kurssilaiselta 10 euroa. Ilmoita halukkuutesi tämän artikkelin kommenteissa tai ota suoraan yhteyttä Sariin sähköpostilla. Otamme sinuun yhteyttä sähköpostilla kertoaksemme tarkemmin tarvikkeista, mutta tärkeintä ovat kahvipussit ja niitä tarvitaan 72 saman näköistä.

Nyt sitten eilisen kurssipäivän kuviin.

Siinä ovat uudet kurssilaisemme hieman hämmentyneinä taittelemassa suikaleita, mutta kaikki lähtivät Ukkolasta valmis juhlamokkakukka mukanaan. Kotona niitä pitää tehdä 17 lisää.

Tämä kassi on jo pitkällä. Nauhan pujottelu pohjaan on vähän hankalaa, mutta kotiin lähdettiin jo valmis kassi mukana.

Juhlamokan annospusseista valmistuva kassi on saatu jo koottua tasoksi ja muotokin tuli melkein valmiiksi eilisen aikana

Yksi tämän mallisten kassien hauskimmista puuhista on sommitella eri kahvilaatujen pusseista kuvioita. Ukkolasta löytyi kasa vanhoja kahvipusseja, joista tulee mm. hillitty kullan hohtoinen kassi. Presidettikahvin pusseista taas tulee prameita neliöitä, eikös se kahvilaatukin ole muita fiininpää.

Costarica- pusseista löytyi myös kaunis kukkanen, mutta pusseja (20) riitti vain pieneen koppaan.

Kevään kursseja

Meillä on Ukkolassa aina lukukausittain pitkä kudontakurssi ja sen lisäksi järjestämme lyhyt kursseja, joihin otamme mukaan myös ulkopuolisia. Tämä on myös tapamme rahoittaa toimintaamme valtion opintokerhorahoin.  Ennen kuin puihin puhkesi lehdet pidimme risukurssin, jolla oli mahdollisuus punoa pajua ja sitoa koivunrisua rantalangalla. En päässyt tuolle kurssille, mutta tässä on Mirjan ottamia kuvia sieltä. Sari, monitaiturimme etenkin askarteluasioissa, toimi ohjaajana.

Kukkatelineitä olemme tehneet ennenkin, ne ovat  ajankohtaisia tähän aikaa vuodesta. Risusydämet ovat herttaisia ja kalakori mukava kuistin pöydällä. Luutaa tarvitaan aina ja viimeisen kuvan risukasasta taitaa sukeltautua siili.

Tällä viikolla sitten kokoonnuimme virkkaamaan matonkuteista pieniä koppia ja kasseja. Nyt ohjaajana toimi Helinä. Se on sitten mukava, kun meidän joukossa on taitureita ja ammattilaisiakin moneen lähtöön ja kun toisillemme osaamistamme jaamme, niin voi miten jokaisen taidot lisääntyy. Nyt meitä olikin paikalla niin paljon, että askarteluhuoneemme tuolit loppuivat kesken ja joku taisi virkata kudontatuvan puolella.

Helinä oli virkannut meille malliksi monta koppaa ja pienen kassin. Kurssi-iltana tekemämme työt jäivät valmistumaan kotiin. Kuvat ovat vähän sekavia, mutta ei siinä ollut tilaa järjestää kauniita taustoja.

Meillä oli hauskaa kun keskustelimme erilaisista tyyleistä virkata. Matonkuteen virkkaaminen on aika raskasta, joten tyyliä oli hyvä vaihtaa ettei aina samat lihakset rasitu.

Nyt tulee pitkä kirjoitus, mutta laitan tähän silti vielä  kudontakurssimme uutuudet. Olikohan tämän koko kevätlukukauden pituisen kurssin nimi Hyllystä tuotteeksi. Olemme nimittäin päättäneet olla ostamatta uusia materiaaleja ja käyttää hyllyissä olevia, joiden ehdoilla työt sitten pitää suunnitella.

Kesää vasten laitettu rantapyyheloimi, johon keräsimme kaikkea tähteeksi jäänyttä puolipellavaa, on osoittautunut erittäin helpoksi kutoa ja on vielä kauniskin. Kaisu kutoi äitinsä kanssa uuden maton palttina puissa kuteena farkkua, revittyä pussilakanaa, vanhoja t-paitoja ja iskän siniset kalsarit tummemmissa raidoissa.

Helinän kanssa suunnitelimme pitkin kevättä ”fantasialointa”. Ensimmäisessä kuvassa pöydällä pitkään olleet langat, joita aina nähdessämme siirtelimme eri kohtiin  ja vaihdoimme välillä uusiinkin. Nyt loimi on sitten tukilla, kaikenlaista hyllyiltä löytynyttä lankaa. Ei aavistustakaan miten ne yhdessä käyttäytyvät, mutta huiveja on tarkoitus kutoa ja kangasta rypyttää kumilangalla. Sidos on kanava. Polkuset vielä puuttuvat, joten emme vielä voi nyt antaa kudontanäytekuvaa.

Mikähän tässä meidän muurahaisen polkumatossa on vikana? Niisintä on ihan ohjeen mukainen, mutta emme saa sellaista kuin haluamme. Polku kyllä menee, mutta ei sellainen siksak-mainen. Nättiähän tuokin on, mutta olisi kiva jos vikamme selviäisi.

Ukkolan syyskuun kuulumisia

Syksy toi taas vakituiset kuukausikokoukset Ukkolaan.  Olihan meillä kokoontumisia kesälläkin, Marttojen sukkanneulontakilpailuihin osallistuminen ja elokuussa vierailu Raijan Aitalla, mutta syksy tuo säännölliset kokoontumiset ja jäsentyneemmän toiminnan. Uusia loimia emme oikein pääse suunnittelemaan, sillä kaikissa puissa on vielä kutomattotonta lointa. Kuultokudos todennäköisesti vapautuu nopeimmin ja siihen laitamme vanhanaikaisen pellavaisen astiapyyheloimen, malli on etsinnässä.

Kurssi suunnitelma tuli tehtyä. Syyskuun 15 päivä kokoonnumme Satun luokse opettelemaan betonisten laattojen ja ruukkujen tekoa. Lokakuun tiistaisin klo 18.00 kokoonnumme Ukkolaan vanhojen ja huopuneiksi pestyjen villapuseroiden uussiokäyttöiltoihin. Tästä tulee varmasti hulvattoman luovaa, vastaan tuosta kurssista. Joulun alla valamme kynttilöitä Sarin opastuksella. Uudesta saippuakurssista on ollut myös puhe.

Kursseillemme ovat ulkopuoliset todella tervetulleita ihan pientä korvausta vastaan.  Jos kiinnostaa, niin ota kurssin vetäjään yhteyttä, sillä Satulle, Sarille ja minulle (Leena) tehdään sähköpostiosoite seuraavasti: etunimi@ukkolanakat.net. Kudontamahdollisuuttakin ulkopuoliset voivat ihan hyvin kysellä. Muutenkin meillä alkaa uudet tuulet puhaltaa, sillä saamme kaksi uutta varsinaista jäsentä ja kaksi kurssijäsentä. Mitähän he tuovatkaan tullessaan. Jännittyneinä odotamme etenkin uusia ideoita. Mutta nyt syyskuun kuukausitapahtuman kuviin:

eevankuultokudos.jpg

Eeva jaksaa puurtaa kuultokudosten parissa.

hilkanhuopa.jpg

Hilkka tekee vähintään yhden huovan joka loimeen ja näitä toimikasloimiahan meillä on useita vuodessa.

sarinmatto.jpg

Sari on päässyt lempipuuhaansa paukuttelemaan mattoja.

kynttiloita.jpg

Erja ja Sari tekevät kynttilöitä. Nyt en osaa sanoa kumman tekemiä nämä ovat.

marjanmatto.jpg

Marja kantoi valkean leveän maton kotiinsa.

valmishuopa.jpg

Tämä yksinäinen huopa odottaa Ukkolassa noutajaansa.

Lisätty 8.9.2010

Olinpa minä huolimaton ottaessani edellä olevia kuvia. Tämä huopa onkin myynnissä. Joten jos sinulla on tarvis mummolle lahjaa, niin osta pehmyt ja lämmin mummohuopa (kyllä siitä muutkin tykkää). Satulta sen saa, joten sinne yhteys sähköpostilla.

Helmikuu on tullut, tulleet valkohanget …

Ukkolan kuukausikokous oli tänään helmikuun ensimmäisenä keskiviikkona. Vaikeita asioita ratkaistavana, mutta hyvin niistä kekustellen selvittiin ja kudontapiirimme tulevaisuus näyttä valoisalta.

Pienkurssit kiinnostavat. Olemme saaneet hyvän taitajan opastamaan meitä kahvipussikassien punonnassa. Kurssi on lauantaina 13.3. 2010 klo 10.00. Muutama ulkopuolinenkin saattaa mahtua mukaan, jos sinua kiinnostaa, niin ota yhteys Leenaan.

kassi.jpg

Tulevan opettajamme tekemä mallikassi on oikein napakka. Kyllä siinä kelpaa maitopurkkeja kotiin kantaa.

Sovimme että Erja joka kuukausikokouksen yhteydessä neuvoo meitä kauniiden lahjapakettien tekemisessä.

lahjapusseja.jpg

Esimakua tulevasta saimme, kun hän näytti miten pieniä sieviä pussukoita tehdään.  Ukkolaan on hankittu tätä varten hyviä tarvikkeita ja me voimme siellä  käydä itse paketoimassa lahjojamme aina tarvittaessa.

Kuvansiirtokurssin sovimme tapahtuvan pienryhmissä Leenan toimiessa ohjaajana. Näihin ryhmiin  ovat myös ulkopuoliset tervetulleita. Sovitaan yhteisiä aikoja useampia, joten ilmoita halukkuutesi sähköpostilla Leenalle. Näistä linkeistä näet mistä on kyse: Kuvan siirto kankaalle ja puullemetalliin.

Sarin vetämä saippuakurssi tapahtuu huhtikuussa ja tarkempi ajankohta sovitaan myöhemmin.

Pia sai kangaspuista pois kauniin keltaruskean talvimaton keittiöönsä, mutta siitä jäi kuva ottamatta, mutta Sarin kehräämät villalangat sentään tulivat kuvatuksi:

sarinlangat_11.jpg

Sari on kehrännyt rusehtavan langan näistä Pirtin kehräämön kehruutähteistä apulankana kaksinkertainen hahtuva. Valkea lanka on tehty villalevystä ja apulankana on ohutta valkeaa villalankaa. Tämän langan Sari aikoo värjätä.

sarinlangat_2.jpg

Nämä langat ovat taas tuosta Pirtin kehruu tähteestä , apulankana villalankaa.

sarinlapanen1.jpg

Lapaset ovat jo melko valmiit, peukalot vain puuttuvat. Sari on neulonut ne kaksinkertaisella langalla, omaa kehruutaan ja ohutta ruskeaa villaa samanaikaisesti. Tuntuvat yllättävän pehmeiltä.