Kahvipussikassikurssi jatkuu

Ensimmäiset kassimme alkavat valmistua. Minun tämän päivän tietojen mukaan niitä on nyt kolme ihan valmiina ja kolme juuri valmistumassa ja monta tekeillä. Kaksi valmistui eilen, mutta saman aikaisesti aloitettiin ihan uusiakin uusien kurssilaisten voimin. Nyt  olemme päättäneet jatkaa kurssiamme, jonne olet tervetullut. Lauantaina 26.5. puolelta päivin voi yhtä hyvin tulla kokoamaan neliöistä kassia, kuin opettelemaan neliön tekoa, jolloin kassin voi koota 25.8. 2012 ja silloinkin puolelta päivin. Kurssia pidämme Ukkola nimisessä rakennuksessa Suonsaaren vanhainkodin pihalla Mikkelissä ja korvauksena otamme kurssilaiselta 10 euroa. Ilmoita halukkuutesi tämän artikkelin kommenteissa tai ota suoraan yhteyttä Sariin sähköpostilla. Otamme sinuun yhteyttä sähköpostilla kertoaksemme tarkemmin tarvikkeista, mutta tärkeintä ovat kahvipussit ja niitä tarvitaan 72 saman näköistä.

Nyt sitten eilisen kurssipäivän kuviin.

Siinä ovat uudet kurssilaisemme hieman hämmentyneinä taittelemassa suikaleita, mutta kaikki lähtivät Ukkolasta valmis juhlamokkakukka mukanaan. Kotona niitä pitää tehdä 17 lisää.

Tämä kassi on jo pitkällä. Nauhan pujottelu pohjaan on vähän hankalaa, mutta kotiin lähdettiin jo valmis kassi mukana.

Juhlamokan annospusseista valmistuva kassi on saatu jo koottua tasoksi ja muotokin tuli melkein valmiiksi eilisen aikana

Yksi tämän mallisten kassien hauskimmista puuhista on sommitella eri kahvilaatujen pusseista kuvioita. Ukkolasta löytyi kasa vanhoja kahvipusseja, joista tulee mm. hillitty kullan hohtoinen kassi. Presidettikahvin pusseista taas tulee prameita neliöitä, eikös se kahvilaatukin ole muita fiininpää.

Costarica- pusseista löytyi myös kaunis kukkanen, mutta pusseja (20) riitti vain pieneen koppaan.

Kahvipusseista laukuksi

Nyt keväällä opettelemme tekemään juhlamokkapusseista upeita kultakukkaisia laukkuja. Jos sinua kiinnostaa niin ehdit hyvin  mukaan. Seuraavan kerran teemme niitä 17.4  ja todennäköisesti vietämme kassien merkeissä lauantain 5.5.

Kassit eivät ole meidän suunnittelemia ja lisään tähän suunnittelijan nimen, jos sen saan jostakin. Sari oppi tekemään näitä kasseja Taito Itä-Suomen kurssilla ja nyt hän siirtää tekemisen salat meille muille. Kursseillemme otamme aina ulkopuolisia, joten ota yhteyttä näiden sivujen kautta tai sitten suoraan Sariin.

Isoon kassiin tarvitaan 72 kahvipussia, joita ei saa aukaista kuin päistään ja ne leikataan tarkasti yllä olevan kuvan mukaisesti, jos haluaa kassiin kultaisen kukkasen. Pieni kassi on tehty pikku pusseista. Ja taitavahan sommittelee toisenlaisen kuvion toisen kahvimerkin pusseista, kunhan ensin oppii leikkaamaan ja taittelemaan suikaleet oikein. Kasaamisessa tarvitaan apuna puutikkuja.

Ukkolan sotkuihin joku oli tuonut kimpun pajunkissoja ja niiden myötä toivotan kaikille ystävillemme

Hyvää Pääsiäistä!

 

Akkojen talvitouhuja

Pidimme helmikuun kokouksen paukkupakkasessa ja ensimmäiseksi päätimme ostaa kunnon lisäpatterin, jota sitten voimme siirtää myös kurssihuoneeseemme, jonne nyt ei ollut menemistä.  Akoille tiedoksi, ostos on tehty, saimme kaksi patteria!

Kokouksen yhteydessä otimme kuvia töistämme, joita tässä seuraavassa lyhyin kommentein.

Tammikuun lopulla huovutimme neulalla Ukkolassa, vesityöt piti tehdä kotona. Raili oli tuonut näytille kotona kolmiulotteisesti tekemänsä kämmekkäät, kukkanen rintaan syntyi jo Ukkolassa.

Raija ei päässyt tammikuussa huovuttamaan, mutta oli hengessä mukana ja toi näytille vanhasta villapuserosta ja neuleesta tekemänsä lapaset, jotka oli somasti kirjottu. Mukavaa tuo vanhan vaatteen peseminen ja uudeksi tekeminen.

Näitä Railin pesukoneessa huovuttamia seitikkilapasia ihmettelimme. Ne olivat pesussa vaihtaneet väriä oranssinpunaisesta  tuollaiseksi, en tiedä miksi väriä nimittäisin. Lapaset on kuvattu Sarin koiran uudella makuualustalla, joka on seitikin oranssinen ja kudottu ontelopoppanassa ensimmäisenä koekappaleena. Koira ei varmaan huomaa virheitä ja hyppyjä. Minä, Leena, iloitsin noista lapasista, sillä olen huomannut samaa värin muuttumista, kun pesee seitikkilankoja emäksisellä pesuaineella. Raili piti tätä väriä itselleen sopivampana, joten kaikki hyvin.

Sarin jo vuosi sitten keskeneräiseksi jäänyt pariskunta muutti tammikuussa Ukkolaan. Se oli todella hyvä, sillä noista näkee hyvin nuken teon eri vaiheet ja rakenteen.  Pariskunnalla on liikkuvat nivelet ja ne ovat 100 % villaa ja tehty pelkästään neulalla.

Jaana oli kutonut fantasialoimeen villalla kaulurin, joka on turvallinen pimeällä. Ainut harmi on, että tuo ohut heijastin nauha käyttäytyy kudoksessa eri tavalla kuin villa.

Nämä raikkaat keittiöpyyhkeet ovat myös Jaanan käsialaa. Niissä on käytetty teettämäämme froteelankaa ja hyllyjen kätköistä löytyneitä puuvillakerien tähteitä.

Jaanan ahkeroinnit eivät vielä lopu, sillä tämäkin palttinapuissamme kudottu matto on nyt talvella valmistunut.

Minä kudon tätä videonauha-, loimikuvio- poppanaa kassiksi. Kuviossa on ohutta heijastinnauhaa.

Raili on nopea, aloitti kokouksen jälkeen ontelopoppanassa raikkain värein.

Kerttu ahertaa akanpolussa. Tuolla alla on valtavan paksu tukki. Näistä raikkaista räsymatoista lisää kunhan ne pääsevät tukilta. Sitten loppuikin kamerasta akun virta, joten ei enempää puista kuvia ja se on hyvä, sillä nytkin jo taitaa olla liikaa katsomista.

 

 

 

Kynttiläkurssi jatkuu

Yhteisten kokoontumisiemme yhteydessä tänä syksynä pidämme kynttiläkurssia. Toiminnan keskittäminen kursseihin mahdollistaa valtion opintokerhotuen, jonka avulla pystymme hyvin toimimaan. Marraskuun kuukausikokouksessa  teimme sytykeruusuja varsinaisten kokousasioiden lisäksi ja 15.11. talkooillassa valamme pitkiä kynttilöitä kastelumenetelmällä. Jos haluat mukaan niin ota yhteyttä.

Edellisessä kirjoituksessa Jaanan kirppikseltä löytyviin astioihin kaadettiin steariiniä. Nyt nuo hienostuneet kynttilät olivat tuotu näytille.

Sytykeruusuja munakennoista syntyi monenmallisia tekijästä riippuen. Jokui sanoi, ettei hän raski näitä takkaan pistää, vaan tekee jouluasetelmia.

Meistä nuorin oli tällä kertaa ekaluokkalainen, mutta käsityökoulussa tokaluokkalainen. Hän oli tuonut kauniin vihreitä munakennoja, jotka tyttö pyöritteli taidokkaasti ruusuiksi.

Äiti epäili, ettei näitäkään  ruusuja  saa polttaa. Osa vietiin  kotiin, missä ne kastellaan valkeaan  steariiniin, meillä kun oli tällä kertaa vain punaista ja violettia.

Kokousasiat jäivät nyt ruusujen alle, mutta tärkein tieto niistä on se, että Ukkolassa vietetään myyjäisiä 3, 4, ja 6.12. Siitä tarkempaa tietoa tuon talkooillan jälkeen.

Tekemisen meininkiä

Kyllä meillä oli tunnelmaa, kun maaliskuisena lauantaina väänsimme kahvipusseista koppia.Ohjaajanamme toimi Ristiinasta Riitta Häkkinen. Hän tekee erittäin laadukkaita ja tukevia koppia ja halusi siirtää taitonsa meille.

opeohjaa.jpg

Tässä Riitta ohjaa reunan kääntämisessä. Kahdessa seuraavassa kuvassa on taas hänen tekemiään koppia meille malliksi levitettynä Ukkolan pöydälle.

openkopat1.jpg

openkopat41.jpg

Pykäreunaiset leipäkorit ja sangalliset pikkukorit ovat tavattoman viehättäviä.

Olimme etukäteen silittäneet kahvipussit viiden pussin pituiseksi kaksinkertaiseksi pötköksi ja sen leikkasimme kuuden sentin suikaleiksi, jotka uudelleen silitimme kolminkertaisiksi. Näitä tarvittiin paljon, maitokauppakassiin 30 kappaletta!

tekemisenmeininkia2.jpg

Pöytätilamme kävivät ahtaaksi, mutta sopu tilaa antaa ja kangaspuiden istuimista, saimme lisää pöytiä.

tekemisenmeininkia.jpg

Vaikeaa se oli ja pyykkipoikia tarvittiin paljon, kaupasta piti hakea lisää.

pykareunaa.jpg

Tässä tulee pykäreuna Satun uuteen lehtikoriin.

hilkankoppa.jpg

Hilkka punoo uutta maitokauppakassia.

sailankoppa.jpg

Vieraamme tekee presidenttikahvin sisäpusseista hopean väristä koria.

sanganteko.jpg

Sanka näytti yksinkertaiselta, mutta kyllä siinä piti pitää kieli keskellä suuta, ettei rytmissä seonnut.

Lauantai päivä vierähti nopeasti. Sekä valmistuneet kopat että hieman keskeneräisetkin lähtivät tekijöidensä mukana niin nopeasti uuteen kotiin, etten ennättänyt niitä valokuvata, harmi.

leenankoppa.jpg

Laitan tähän loppuun kumminkin kuvan omasta koristani ja lisään toisten koppien kuvia, jos saan niitä. Riitta on katsellut korini kuvia ja on sitä mieltä, että koppani ylälaidan rautarengas on hieman liian laaja. Ilmankos tuota oli yläreunasta vaikea saada kireäksi, joten nopeasti vain silittämään uusia kahvipusseja, koska oppimista on vielä paljon.

Kiitos sinulle Riitta, meillä oli tosi mukava ja rentouttava kurssi. Aivan varmasti myös jatkamme harjoittelua ja aikaa myöten opimme tekemään napakoita ja sopusuhtaisia  koppia.