Tule muurahaisen polulle

Siitä on jo 7 – 9 vuotta, kun innolla kudoimme polkumattoja. Blogimme kategorioista löytyy kohta Polkuja matoissa missä kerromme niistä. Nyt on taas polkumatto puissa ja ensimmäiset ovat jo valmistuneet.

Jaanan muurahaisenpolkumattoa on yli 7 metriä. Komeat tulevat uusista keittiön matoista.
Lähikuva Jaanan muurahaisen polusta

Tässä linki 9 vuotta sitten julkaisemaamme käsinkirjoitettuun sidontaohjeeseen. Polkuja matoissa kategoriasta löytyy myös muihin polkumattoihin sidontaohjeita ja vinkkejä mistä niitä löytää lisää.

Innostus polkumattoon on nytkin niin suuri, että heti seuraavana päivänä Jaanan mattojen puista poisottamisen jälkeen saapui Paula kutomaan omiaan. Aika samalta näyttää, mutta pitää toki tästäkin ottaa kuva. Paulan mattot tulevat kesämökille.

”Polku meitä eespäin vie, määränpää jo luona lie…”

Vanha partiolaulu menee jotenkin noin. Päätin sillä aloittaa tämän artikkelin, sillä polkuloimemme ongelma on ratkaistu ja paljon uutta opittu poluista saman tien. Samalla on jo suuret suunnitelmat uusista poluista.

Kaikkihan alkoi siitä, kun niisimme Muurahaisenpolun.  Teimme sen käsinkirjoitetun ohjeen mukaan ja se löytyy linkin artikkelista, mutta ohje on myös  julkaistu Taitolehdessä 3/2003. Meistä kudonnainen ei olenkaan näyttänyt Muurahaisenpolulta. En tiedä minkälainen muurahaisen polku meillä itse kullakin oli päässä, mutta silloinkin oli sama ongelma kuin nyt, puissa ei kudottaessa näkynyt minkäänlaista polkua. Annoimme loimelle silloin nimeksi Akanpolku.

vessanmattoUudella kudontatuvallamme on vessa ja siellä on Eevan kutoma Akanpolku. Matto on todella kaunis ja eihän muurahainen tarvitse isompaa polkua itselleen. Täältä löydät Kertun kutomana samaa mattoa.

Tästä alkoivat nettikeskustelut, mieltä kyseltiin jos minkä laista polkua. Ehdottomasti kysytyin oli Neidonpolku. Näitä keskusteluja on Akanpolku-mattoja käsittelevissä artikkeleissa, mutta myös artikkelissa Suutarin lapsi sai kengät, sekä kohdassa Yhteys akkoihin.

neidonpolku_MLMarja-Liisa lähetti meille kuvan vanhasta Neidonpolku-matosta. Hän on tänään antanut minulle luvan julkaista kuva. Marja-Liisa kyseli siihen ohjetta. Laura  teki sen ja antoi ohjeelle nimeksi Akan juhlapolku. Linkki ohjeeseen.

Saimme loimen vedettyä vasta viime syksynä, mutta kun talvella aloimme sitten kutoa, niin ei me mitään polkua nähty. Lauralla ei ollut mahdollisuutta tulla katsomaan ja loimi otettiin jo niisinnästä pois, ja ajateltiin muuttaa kahdeksalle varrelle. Työ lankesi minulle. En ryhtynyt tekemään mitään, ennen kuin olin aivan varma. Loin kolmemetrisen poppanaloimen ja vedin sen pöytäkangaspuihin. Samanaikaisesti posti toi tämän vuoden ensimmäisen Mallikerta-lehden (1/2014) ja siellä on ohje Arkionnen siniset polut. Tuossa ohjeessa korjattiin saman lehden numerossa1/2012 olleen Onnenpolku ohjeen raidat tasaisiksi. Yhdistelin Lauran ohjetta ja tuossa lehdessä olevaa, piirsin oman versioni ja kudoin mallipätkän.

leenanmalliEi yhtään muistuta Marja-Liisan kuvan mattoa. Kun asiaa pohdin, niin tulin siihen tulokseen, että Lauran piirtämästä on pakko tulla jotain, joten loimi poikki ja uusi niisintä.

lauranmalliAlun räpellyksen jälkeen kudoin yksivärisellä ja siellähän ne Neidonpolun siksakit ovat. Pakko niiden on olla kolmivärisessäkin kudonnaisessa. Ja tulihan ne sieltä esiin, kun silmiä siristi. Tässä kuvassa ei tarvitse edes siristää.

Nöyrästi niisin loimen uudelleen ja nyt kun tiedän ohjeen olevan oikea, en hellitä. Näkyväthän nuo polut siellä  vinosti ylhäältä päin otetussa kuvassa. Tässä vaiheessa matto on vaihtanut jo nimeä, se on Akan ikipolku. Hävettää tämän tuhraaminen, mutta lopussa kumminkin seisoo kiitos.

akanjuhlapolkupuissaYksi niisintävirhe siellä näyttää olevan. Kumma, kun näkyy kuvassa selvemmin, kuin kutoessa. Tämä tietää sitä, että kudon vain lyhyen maton, jonka otan puista pois. Pian saan uuden kuvan matosta lattialla.

Olen jollekin kirjoittanut, että älä vielä lähde kutomaan Akan juhlapolkua, ohje ei ehkä toimi.  Perun puheeni ja sanon että ohje on ihan oikein. Tiheys on 30. Polkuset sidotaan toimikkaaseen ja poljenta on suora, mutta matto kudotaan järjestyksessä kolmella värillä. Reunat eivät aina sitoudu, mutta ei se haittaa, sillä kolmella kutominen tuo siistin reunan.

Nyt olen lukenut vanhoja kommenttejamme neidonpolku- ja lemmenpolkusidoksista. Toinen innokas lukijamme on Kaija U. Hän tässä talvella kysyi, että onko Lemmenpolku jo kudottu ja kertoi lähettäneensä kuvan. Kuva ja ohje ovat varmasti menneet jollekin lukijallemme minun antaessa yhteystiedot. Sain Kaijalta itselleni  kuvan, kankaanrakenteen ja luvan julkaista ne tässä.

kaijanmattokuvaTässä Lemmenpolussa on välillä tasaista ja sitten siksakkia. Ihania nämä vaihtelut. Melkeinpä joka kutoja voi tehdä omanlaisensa polun.

kaijanpolku_1kaijanpolku-2Kankaanrakenteen laitan Kaijan itsensä kirjoittamana. Tulosta molemmat paperit ja liitä oikeasta kohdasta yhteen. Kiitos Kaija!

Mutta ei kuulkaa polut tähän lopu. Kun mietin miten piirtäisin tuon kokeilupolun, selailin vanhoja kirjoja ja Perheentuvan kirjasta Kutokaa itse kankaanne löysin lempeän polun, joka aaltoilevasti vie eteenpäin. Se löytyy sivulta 29, kuva 54.

perheentuvanmalliKudoin tämän myös kokeiluloimeeni poppanaksi keittiön pöydälle. Tämä me tullaan Ukkolassa seuraavaksi kutomaan mattona.

Nämä kaikki sidokset ovat omanlaisiaan toimikasjohdannaisia. Niissä niisintä vaihtelee mutta  polkusten sidonta on toimikkaan. Kaikissa on myös suorapoljenta, ja käytetään kolmea eri väriä järjestyksessä.Tiheys on 30.

Hah haa. Kauhavan kangasaitan sivuilta löytyy lisää. EI niiden nimenä ole polku, mutta periaate on sama. Kaikista tunnetuin on varmaan tämän naapurimme rikkinäisen vanhan maton sidonta.

naapurin aallotKun minä kudoin sitä, niin käytin nimeä Äänisen aallot, toinen taas kutoo Komeita kirkonkaaria tai Luostarin ikkunoita, mutta Kauhavalla on matolle annettu nimi Viiru – höh. Muita toimikasjohdannaisia kolmella värillä ovat  Sokeripala ja Laine. En onnistunut saamaan suoria linkkejä, mutta tältä sivulta matot löytyvät.

 

Akanjuhlapolku ja saippukurssi

Elokuu on tullut, joten eiköhän tässä siirrytä sisätiloihin ja aletaan louskuttaa kangaspuita, kun vielä sääkin on menossa kylmempään suuntaan. Tässä uusi mato-ohjeemme: Akan juhlapolku.

Mehän noin vuosi sitten laitoimme mielestämme muurahaisenpolkuloimen, mutta se ei vastannutkaan ihan sitä mitä haimme, joten nimesimme loimemme Akanpoluksi, jonka ohjeenkin julkaisimme, kun sitä pyydettiin. Saimme sitten sinnikkään lukijan, joka pyysi meiltä ohjetta neidonpolkuun ja lähetti vanhasta matosta valokuvankin. Nyt Laura on piirtänyt tuon valokuvan pohjalta ohjeen, mutta eihän se nyt ihan varmaa ole, että tuon mukaan kutoen tulee täsmälleen samanlaista mattoa kuin kuvassa ja niinpä Laura antoi tälle matolle nimeksi Akanjuhlapolku. Syksyn mittaan ohjeen mukainen loimi vedetään Ukkolaan, joten palataan asiaan. Ohje on myös vapaasti käytettävissä, mutta jos sen mukaan maton teet, niin laita meille tieto tämän artikkelin kommentteihin. Alkuperäistä kuvaa emme voi julkaista, koska se ei ole meidän.

Ukkolassa aloitamme syksyn tekemällä saippuaa erilaisista rasvoista ja lipeästä. Ensimmäinen saippuantekoilta on 21.8.2012 klo 17.00 Ukkolassa ja niitä jatketaan tarpeen mukaan. Jos ulkopuolisena haluat mukaan, niin ota yhteys minuun (Leena). Kursseillemme pääsee 10 eurolla.

Muistutukseksi vielä, että viimeinen kahvipussikassin kurssikerta on lauantaina 25.8  n. klo 12.00 Ukkolassa. Jos sinulla on tästä asiasta kysyttävää, niin ota yhteys Sariin.

Mattoja lattioille ja kiikkutuoliin

Maaliskuun kokouksen yhteydessä saimme kuvattua juuri tukeilta pois otettuja mattoja.

Akanpolkua on kuvattu usein tukilla, mutta tässä se on Kertun kutomana ja pääsipä Hilkkakin sille esittelemään uusimpia kirpparilöytöjään. Matto on kudottu yksinomaan leikatuista räteistä.

Mirja on kutonut nämä unen omaiset palttinamatot myöskin itse leikkaamistaan räteistä, joista tuo tumma tupsahteleva kude on leikattu vanhoista t-paidoista.

Tähän loppuun Kaisun ottamat kuvat hänen kutomastaan kiikkutuolin matosta ontelopoppana loimeemme. Tuo kudonnainen on  kaunis ja rauhallinen.

 

Tiedottamista ja akanpolku

Eilen oli alkaneen vuoden ensimmäinen kokoontuminen Ukkolassa. Oikein mukavasti oli akkoja paikalla. Juttelimme menneestä vuodesta, mukavista ja ikävistä asioista. Kävimme palautekeskustelua myyjäisistä ja päätimme hieman muuttaa systeemejä seuraaviin. Loimien tilanne myös katsastettiin ja totesimme rahatilanteemme hyväksi, kiitos valtion opintokerhotukien. Marja aloittaa puheenjohtajana ja hänen tilalleen varapuheenjohtajaksi tulee Raili. Sari hoitelee edelleen sihteeri-rahastonhoitajan tehtäviä. Minä, Leena, sitten jatkelen tämän blogin vastaavana ja toivon toistenkin taas joskus kirjoittelevan tänne juttujaan. Sähköpostiahan meille voi lähettää ukkolanakat. net osoitteeseen, etunimi ja @ vain tuohon eteen.

Uusia kursseja on tulossa, 24.1.2012 klo 18 aloitamme huovutus kurssin.  Seuraavista kokoontumisista sovitaan tuon kerran yhteydessä.  Teemme koruja huovasta ja helmistä Omia huovutusneuloja ja alusta on syytä ottaa mukaan. Kursseillemme voivat myös ulkopuoliset osallistua pientä korvausta vastaa. Jos sinua tämä kiinnostaa, niin ota yhteys Leenaan tai Sariin.

Sari on luvannut pitää myös kahvipussikurssin aivan uudella tekniikalla. Sekin tulee nyt talvella, todennäköisesti maaliskuulla, jolloin saamme kurssihuoneemme vähän lämpimämmäksi. Tästä tulee ilmoitus myöhemmin. Tuolla ylähyllyllä niitä on, mitä aiomme tehdä. Voit etukäteen kysellä asiasta Sarilta.

Nyt sitten akkanpolku mattoon. Meidän oli tarkoitus laittaa muurahaisen polku loimi. Matosta ei nyt ihan tullut sellaista, minkälaisen muurahaisen polun olimme tottuneet näkemään. Jonkun aikaa ihmeteltyämme totesimme jotain olevan pielessä sidoksessamme, mutta kaunista mattoa siitä tulee, joten tämänhän on selvä akkanpolku.

Olimme kovasti otettuja, kun Jyväskylästä asti oli myyjäisemme huomattu ja kun vieraamme vielä ihastuivat juuri akanpolkuun, niin tätä vielä muisteltiin kokouksessa. Sitten hoksasimme, että sidos oli unohtunut laittaa sähköpostilla sitä haluavalle. Yhdessä päätimme julkaista akanpolun. Tässä se sitten on sinulle ystävä hyvä ja kaikille  kudonnan harrastajille. Olkaa hyvä!

Kysykää, kysykää, jos on jotain epäselvää. Polkemisjärjestys näyttää olevan vasemmalta oikealle. Eilen illalla Kerttu kutoi akanpolkua ja hän polki oikealta vasemmalle ja kertoi  loimemme nousevan näin paremmin. En ottanut kuvaa, mutta teen sen, jos asia kiinnostaa. Minusta matto näytti samalta kuin nuo muutkin.

Uusi otsakekuva, kuuraa Saimaalla, on Jaanan ottama.