Syksy toi kutojat Ukkolaan

Kesä on ollut aika hiljaista Ukkolassa, mutta syksyllä kaikki ovat piristyneet ja tänäänkin Ukkolan ovi kävi monta kertaa.

pyyhe.jpg

Paula kutoi toimikaspyyheloimen loppua, jotta saamme taas vedettyä uuden. Kuinkahan mones lienee? Noista kapeista suikaleista tulee selänpesimiä, joihin tulee värillisellä palttinalla kudottut päärmeet reunoihin.

eevanmatto.jpg

Eeva taas sinitteli kuvikasmaton kanssa, mihin hän oli sommitellut mielenkiintoisia tummia raitoja.

villamatto.jpg

Eila oli alkuillasta kutomassa villamattoa. Kyllä tuo kuuden niisivarren ruusukas mahdollistaa upeita pintoja! Sellainen löytyy myös täältä.

ruutuhuopa.jpg

Leena puuhasteli ruutushaalin kanssa. Taisi tulla liian pitkä langanjuoksu.

kuultokudos.jpg

Marja oli tuonut kuultokudosmalleja tutkittavaksemme.

helmikudos.jpg

Eeva ja Mirja palauttelivat mieliinsä myös helmikudontaa. Mirja jopa veti loimen muovilaatikkoon. Harmi että hän oli ennättänyt viedä sen pois, ennen kuin ryhdyttiin tilanteita kuvaamaan.

Kiviä, kiviä, kiviä

Akkojen ensimmäinen kivenhiontalauantai oli tänään. Valmiita töitä ei vielä ole oikein näyttää, mutta tekemisen meininkiä riitti ja siitä nämä kuvat.

valkea.jpg

Valkean kiven hurmaa

lintu.jpg

Kiven väreissä lintu! Harmi että kivi lohkesi alareunasta. Onneksi sen voi hioa uudestaan.

laatta.jpg

Kauniita nuo kivien värit

riipukset.jpg

Kaksi maasälpä riipusta hiottavana. Ne tulevat olemaan upeat villapuseron päällä.

poraus.jpg

Porauksessa saimme ohjaajilta apua. Tottumattoman käsissä ei kiven möhkäle varmasti olisi kestänytkään.

kuppi.jpg

Tarjoiluastia vai löylynhenki? Aika näyttää.

rannankivet.jpg

Edessä oleva rannan kivi on jo hiottu, menee kukkaruukun somisteeksi. Vaalean punainen muna ja toinen rannankivi odottavat vielä kiillotusta.

kello.jpg

Nyt kerron salaisuuden: tämän kivikellon saa vävy valmistujaislahjaksi.

Otavan kivipaja oli järjestänyt kivenhionnan kursimmeekapäivän hyvin, meillä oli kolme ohjaajaa kahdeksaa akkaa kohden. Ensi viikolla jatketaan.

Yksi akoista lohkaisi ohjaajillemme, että millos te pojat tulette meidän luokse Ukkolaan kutomaan. Hän sai vastaukseksi, että pitääkö tästä rangaista. Hymähdys, mutta silti jäi mietityttämään, että missä yhä menee asenteet naisten töiden ja miesten töiden suhteen.

Helmitöiden jatkokurssi ja lokakuun kokous syyskuussa

Satu ohjasi meitä syvemmälle helmitöiden saloihin. Uutena asiana opettelimme linkittämistä metallilangalla,  muuten jokainen sai tehdä sitä mitä halusi. Niinpä syntyikin helmiä, rannerenkaita jä kännykkäkoruja. Ne linkitkin opetteli ainakin puolet porukasta.

helmeily1.bmp

Kuukausikokouksemme olisi ollut lokakuun ensimmäisenä keskiviikkona, mutta otimme varaslähdön ja pidimme sen helmeilyn jälkeen.

Ostokset Kauhavan kangasaitasta  Seinäjoen messumatkan yhteydessä puhuttivat kovasti. Päätimme ostaa heijastin lankaa, loimi ja kudelangat kuultokuvaloimeen ja jouluiseen ripsiliinaan raitalankaa. Jos lisäostoihin tulee tarvetta, niin Paula-rahastonhoitalle soitto Kauhavalta, niin eiköhän lupa heltiä. Uusia loimia suunniteltiin jonkin verran, vaikka vapautuvia puita ei ole tiedossa. Paljon puhutti myös Ukkolan kunto, toivottavasti taloa ei panna käyttökieltoon vielä pitkään aikaan. Köyhä kaupunkimme ei sitä varmasti kunnosta.

Askartelutilamme pöytä helmitöiden takia jouduttiin raivaamaan ja siellä olleita töitä nostettiin eteisen penkille.

penkki.bmp

Joten uusi kuva eteisestä. Pohjoisen suunnan ikkunan eduspenkillä  on nyt tiilimaalauksia ja krakleerattuja ruukkuja.

Sadepäivänä rauhallista

Tänään on vain satanut. Ukkolassa Marja kutoi pyyheliinaa, sitä leveää kylpypyyhettä, missä on meidän omaa froteekudetta. Useat puut olivat tyhjillään, loimet yksikseen odottivat kutojaansa, ei ollut aloitettu kutoman yhtään mitään.

Eeva tuli töistä ja aloimme opiskella helmien tekoa. Toinen toistamme siinä autoimme lukkojen kiinittämisessä, virkkauksessa ja nuorelle valmistuvien helmien oikean pituuden arvioinnissa, josta Marjakaan ei malttanut olla poissa. Kummasti se vaan aika vierähti tämän uuden harrastuksen parissa.

eevanhelmet3.jpg

Eeva on ollut ahkera, kaulushelmiä hän on tehnyt itselleen, ystävälleen ja työtoverilleen.

Toukokuun ensimmäinen keskiviikko

Kokoonnumme aina kuukauden ensimmäinen keskiviikko ja tänään se oli ihmeitä täynnä:

  • Helmikuume on nousemassa. Tartunta on saavuttanut ainakin puolet akoista. Helmien lisätilauksia oli jo tehty ja tehtiin taas. Kuvan helmet oli tuotu näytille.

helmet2.jpg

  • Huovat olivat saapuneet karstaamolta. Miten ihanaa onkaan kääriytyä tuohon valkean harmaaseen ruutuhuopaan. Noita loimia meillä on ollut kaksi.

huopa3.jpg

  • Mutta häkellyttävintä oli Eilan rekipeitto. Olimme kansalaisopiston aikana kutoneet rekipeiton pohjia ja Eila toi nyt näytille peittonsa, jonka hän oli suunnitellut yhdessä miniänsä kanssa ja itse kirjonut. Ehkä minäkin joskus saan omani kirjottua (huokaus).

rekipeitto4.jpg

rekipeittokeski4.jpg