Karkeaa saunapyyhettä kohta 200 metriä!

Ostimme muutama vuosi sitten tehtaan jäännöserälankaa, valtavia määriä valkeita puuvillarullakkoja. Emme silloin tienneet vielä mitä niistä tehtäisiin, ostettiin kun halvalla saatiin. Pirtin kehräämöllä tuota puuvillaa sitten meille kerrattiin kaksi, kolme ja nelinkertaiseksi. Värjäsimme ja kudoimme sillä, kunnes huomasimme sen toimivan hyvin loimena. Läpimurto tuolle langalle tuli kun Paula vei sitä Pohjanmaalle, missä kudonnan ammattilainen teki siitä pellavan kanssa lp-tyyppistä ohuehkoa lankaa, mistä olemme kutoneet saunapyyhkeitä kohta 200 metriä. Minne ne kaikki ovat uponneet?

lankaa

Olen vanhoille kotisivuillemme laittanut kuvan näistä pyyhkeistä ja tänään sain puista taas kuusimetriä tuota kangasta. Loimena on tätä puuvillaa nelinkertaisena ja kuteessa on puuvillamme lisäsi luonnonväristä pellavaa. Tämä kangas on kudottu palttinaan, kaksi heittoa lp-lankaa ja kaksi luonnonväristä pellavaa. Jaana antoi vinkin kutoa noin. Se oli erittäin nopea tapa, eikä toinen reuna mitenkään häiritsevästi ollut paksumpi.

pyyhekangas.jpg

Pyyhkeet kuivaavat hyvin, mutta ovat karkeita. Minunkin perheessä on niitä hienohipiäisiä, jotka eivät niistä pidä, mutta minusta tuo karkeus tekee hyvää iholle, se hieroo. Tulen laittamaan pyyhkeiden päihin Viipurista ostettua pellavapitsiä, mutta se on sitten jo uuden päivityksen paikka.

Ukkolassa on taas uusi loimi luotuna tätä pyyhettä varten, 40 m ja sidonnaksi tulee toimikas. Lp-lankammekin alkaa loppua, ja kun sitä ei enää Pohjanmaalta saa, niin Kädentaidontuvasta Mikkelissä sitä on luvattu meille kiertää. Joten pyyhkeiden tarina tältäkin osin tulee jatkumaan.

Yksi vastaus artikkeliin “Karkeaa saunapyyhettä kohta 200 metriä!

 1. Heipä hei sinne Mikkeliin,
  luin tuon jo kymmenen vuotta vanhan kirjoituksen, miielenkiintoista tuo pellavalankajuttu. Minä olen aikonut kutoa pellavaloimeen pellavapyyhkeitä. En ole tehnyt sitä aikaisemmin, siksi etsinkin teidän sivuilta pellavasta kirjoituksia.
  Kysynkin, että onko pellavalanka vaikea loimena. Mitä pitäisi ehdottomasti huomioida sen luomisessa.

  Terveisin Ritva Hampurista

  ole tehnyt sitä aikaisemmin, siksi etsinkin teidän sivuilta pellavasta kirjoituksia.
  Kysynkin, että onko pellavalanka vaikea loimena. Mitä pitäisi ehdottomasti huomioida sen luomisessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.