Mikkelin sytomyssytapaaminen ja ohje Etelä-Savon napin kierreraitamyssyyn

Maanantaina 29.3.2010  klo 17.00 – 19.00 kokoonnutaan Mikkelissä Neljäkasin (Maaherrank.48) käsityöillassa tekemään sytomyssyjä. Paikalle saapuu Saimaan syöpäyhdistyksen erikoissairaanhoitaja Päivikki Ruotsalainen. Sinne odotetaan myös Viikkosetin toimittajaa. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita.

Tässä vielä linkki tuon tilaisuuden ilmoitukseen.

————————-

Etelä-Savon sytomyssykampanjan nappiin on kuvattu kierreraitamyssy. Tuon myssyn tekemisen opetti meille Ukkolassa Mirja. Myssy on parhaimmillaan , kun se neulotaan joustavasta, paksusta villalangasta  ja sen alareunaan neulotaan nurjin silmukoin muhkea rullalaita. Malli on alunperin japanilainen, mutta kyllä se puuvillaiseksi sytomyssyksikin taipui, ja kun pääsi nappiin, niin sen mallia on osattu kysellä.

Aluksi kuva valmiista myssystä.

valmis-450.jpg

Tuon myssyn valmistumisesta on kuvasarja, jonka laitan tähän pienin kuvakkein ja numeroin työjärjestyksessä. Kun klikkaat pikkukuvaa, saat se suurena näkyviin.

Kuvan myssyssä on käytetty Novitan Tennessee lankaa (50gr/107 m), josta on luotu 46 silmää. Mallineule on 4 kerrosta oikeaa ja neljä kerrosta nurjaa. Joka kerroksen ensimmäinen silmä nostetaan neulomatta. Joka toisella kerroksella aina kavennetaan puikon toinen silmä ja lisätään viimeinen silmä, jonka jälkeen neulotaan välikerros ja sitten taas kerros  kavennuksella ja lisäyksellä. Minä tosin neuloin omani niin, että aina toisessa laidassa kavensin ja toisessa lisäsin puikon toisen silmän.

kuva1.jpg

Näin neuloen muodostuu vinosuorakaide, jossa on 14 tuollaista koholleen nousevaa nurjaa rantua eli kerroksia on yhteensä 112 (kuva1).

kuva21.jpg

Tämän jälkeen ommellaan vino sivusauma (kuva2). Tein sen nurjan ja oikean vaihtumiskohtaan, missä se mielestäni parhaiten häipyy näkyvistä. Saumakohta on keskellä kuvaa.

kuva3.jpg

Kaksinkertainen kurelanka pujotetaan neulomatta jätettyjen ensimmäisten silmien läpi ja vedetään tiukkaan solmuun (kuva3).

kuva41.jpg

Tuo kiristetty kohta on vaikea saada siistiksi. Voisihan siihen laittaa vaikka pienen koristenapin peittämään, jos liikaa törsyää (kuva4).

kuva51.jpg

Kuvassa 5 myssy on valmis, mutta alalaita tarvitsee siistimistä. Virkkaaminen on puuvillaisessa myssyssä varmaan paras keino, yksi kiinteä silmä aina yhteen reunasilmään.

kuva6.jpg

Ruskeaan myssyyn ( kuva 6) olen virkannut pylväin koristeraidan, mutta nyt ei lanka riittänyt.

kuva7.jpg

Joten tyydyin siistimään alareunan kiintein ketjusilmukoin kaksinkertaisella langalla (kuva7). Nuo kiinteät ketjusilmukat pitää tehdä tosi löysiksi, sillä muuten virkkaus kiristää. Lankaa meni 59 gr.

Leena


6 vastausta artikkeliin “Mikkelin sytomyssytapaaminen ja ohje Etelä-Savon napin kierreraitamyssyyn

  1. Kiitos ohjeesta, arvelinkin että kierremyssy tehdään näin – toivoin tosin salaa, että yläreunaan olisi keksitty jokin kavennussysteemi, jolla kurottava reuna olisi kapeampi. Pitänee kokeilla ja kehitellä, on sen verran kaunis malli!

  2. Hauska malli! Vielä voisi yrittää Kanta-Hämeen keräykseen yhden tällaisen (SeijaP lupaili vielä tulevan viikon verran kyytiin mahtuvan). Menee samalla KYH-kierrokselle yhden päivän aloitetuksi.

    Laiskana saumojen ompelijana mietin lyhennettyjä kerroksia ja kolmen puikon päättelyä. Pitää tutkailla

  3. Mitä kuteita on käytetty muurahaisenpolku matossa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *