Kahvila neljäkasin sytomyssyilta

Tulin juuri käsityöillasta, joka pidettiin sytomyssyjen merkeissä. Heti täytyy kirjoittaa tämä artikkeli, että asiat vielä pysyvät päässäni järjestyksessä. Mukana oli käsityöiltojen vakinaista porukkaa, ja tietysti Mia, lankakaupan ja kahvilan pitäjä sekä iltamme mahdollistaja, Seija, Mikkelissä todella paljon myssyjä urakoinut, ja muutama Akka Ukkolasta. Vieraaksemme olimme saaneet erikoissairaanhoitaja Päivikki Ruotsalaisen Saimaan syöpäyhdistyksen Mikkelin neuvontapisteestä ja sanomalehti Viikkosetin toimittajan, joka iloksemme viihtyi mukanamme koko illan.

Ilta alkoi sillä , että kerroin  sytomyssykampanjasta ja kuinka se tammikuun alussa on ponkaistu  Oulussa käyntiin ja jo nyt levinnyt koko maahan. Päivikki kyseli kuinka se on otettu vastaan ja kerroin joistakin blogeihin tulleista liikuttavista kommenteista ja innostuksesta tehdä myssyjä koko maassa. Tämä kampanja kun tulee niin lähelle meitä jokaista.

erikoissairaanhoitaja.jpg

Tämän jälkeen Päivikki kertoi meille  syövästä, sen valtavasta kasvusta, joka kolmas suomalainen jossain elämänsä vaiheessa tulee sairastumaan syöpään, meistäkin nyt täällä olevista. Hän kertoi  sytostaattihoidoista ja siitä kuinka nuo lääkkeet vaikuttavat elimistössä ja kuinka hyviä tuloksia saadaan eri sytostaattien yhteisvaikutuksella. Suomalainen syöpähoito on korkeatasoista, rintasyöpäpotilaistakin paranee 90%. Mutta sitten on vielä vaikeita  syöpiä, joihin ei ole löydetty lääkehoitoa ja  joiden löytyminen ajoissa leikkaushoitoonkin on vaikeaa esim. haima ja maksasyövät. Paljon muutakin kuulimme ja nyt harmittaa, kun en tehnyt muistiinpanoja.

seija.jpg

Tässä Seija sytomyssyineen. Kahdeskymmenes taisi tulla valmiiksi illan aikana. Jossakin tuossa kassassa on pari myssyä, joiden malli pehmeästi roikkuu, ne ovat sellaisia nuorison suosimia.

pussillinenlankoja.jpg

Tässä on taas aloittajan lankapussi ja koukkuvalikoima. Mistähän aloittaisi? Mikä olisi hyvä malli?

mia.jpg

Mia oli tehnyt joitakin malleja Etelä-Savon kampanjan aloitussivun  linkkilistalta ja jakeli niihin ohjeita halukkaille.

Päivikki tuli avuksi ja arvioi tekemiämme myssyjä käyttäjän näkökulmasta. Kovin reikäisiin hän suhtautui rakentavalla kritiikillä. Siinä vaiheessa kun tukka alkaa kasvaa, niin sänki tulee joka reijästä ulos. Tärkeä asia on myös se, että jos tekee myssyjä esimerkiksi vanhoista langoista, niin ne on hyvä pestä, ettei niissä ole hajuja, sillä sytostaattihoitoja saanut on hyvin herkkä hajuille.

tahti.jpg

Päivikki piti tätä mallia hyvänä. Riittävän tiivis, naisellinen ja sievä, joten terveiset menevät tänne ja malli löytyy tästä linkistä. Hän myös erityisesti toivoi, ettei miehiä unohdettaisi.

velttovirtanen.jpg

Kävisiköhän tällainen velttovirtasmalli? Tässä lähtee nyt haaste  sytomyssyjä tekevälle väelle: Kuka kehittää erityisiä miesten malleja ja kuka tekee niistä linkkilistan? Kaksi viimeistä myssyä olivat kyllä mukana illassa, mutta kuvasin ne vasta kotona.

Vielä pitää Päivikin puheista panna tähän pari asiaa. Me emme pysty tekemään liikaa myssyjä, sillä niitä tarvitaan todella  paljon, hän myös laski määrää, mutta en muista. Hän  kertoi meille, että Mikkelissä on kaksi naisporukkaa, jotka tekevät  syöpään sairastuneille lahjaksi kaulaliinoja. Kun vastaanotolle tullut sairastunut saa valita tälläisen lahjan, niin hän liikuttuneena kokeilee sitä peilin edessä. Sama tulee toistumaan, kun potilaat pääsevät valitsemaan itselleen myssyjä.

Nyt sitten virkkaamaan käsityöillassa aloitettua myssyä, tulee väljä malli, ja odottamaan keskiviikkoa , jolloin Viikkoset  jaetaan jokaiseen kotiin Mikkelin seudulla. Toimittaja viihtyi seurassamme ja kertoi lähtiessään alkavansa kirjoittaa juttua jo tänä iltana. Hän teki muistiinpanoja! Toivottavasti saamme julkisuuden myötä paljon lisää myssyjä Etelä-Savon sairaanhoitopiirin alueella sairastuneille ja myssyntekijöitä myös käsityöiltojen porukkaan. Blogitiedotus ei yksin lyö läpi täällä Etelä-Savossa.

5 vastausta artikkeliin “Kahvila neljäkasin sytomyssyilta

  1. Onpas erittäin hyvä kirjoitus, kiitos. Paljon hyvää tietoa ja asiaa. Tuo oli tärkeä huomio, että kovin reiälliset ei välttämättä ole hyvä valinta. Olenkin itse nyt tehnyt ns. umpinaisia, jotka käyvät sekä miehille että naisille.

  2. Voi miten hienoa kuulla, että Tähdellinen-pipo sai noin upeat arviot! En yhtään arvannut ohjetta kirjoittaessani, että se voisi olla niinkin suosittu kuin se näyttää nyt olevan. Paras mahdollinen palkkio ohjeen kirjoittamisesta on kyllä tyytyväiset tekijät ja käyttäjät!

  3. Upea ilta teillä on ollut! 🙂 Ja julkisuus tuo lisää myssyjä, siitä on meillä ainakin hyviä kokemuksia.

  4. IHana teksti, ihana tapaaminen. Ihania ihmisiä on kaikkialla 🙂 Toivotan tsemppiä ja paljon myssyjä kampanjaan!!

  5. Kiva että kirjoitukseni asiasisältö on otettu näin hyvin vastaan. Tuo tapaaminen oli todella hyva ja ajatukset yhä vielä pyörivät sen ympärillä. Syöpäyhdistyksen erikoissairaanhoitajan käynti oli todella paikallaan. Kirjoitustani täydentää vielä lehtikirjoitus, johon on linkki tämän postauksen yläpuolella olevassa artikkelissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.