Tekemisen meininkiä

Kyllä meillä oli tunnelmaa, kun maaliskuisena lauantaina väänsimme kahvipusseista koppia.Ohjaajanamme toimi Ristiinasta Riitta Häkkinen. Hän tekee erittäin laadukkaita ja tukevia koppia ja halusi siirtää taitonsa meille.

opeohjaa.jpg

Tässä Riitta ohjaa reunan kääntämisessä. Kahdessa seuraavassa kuvassa on taas hänen tekemiään koppia meille malliksi levitettynä Ukkolan pöydälle.

openkopat1.jpg

openkopat41.jpg

Pykäreunaiset leipäkorit ja sangalliset pikkukorit ovat tavattoman viehättäviä.

Olimme etukäteen silittäneet kahvipussit viiden pussin pituiseksi kaksinkertaiseksi pötköksi ja sen leikkasimme kuuden sentin suikaleiksi, jotka uudelleen silitimme kolminkertaisiksi. Näitä tarvittiin paljon, maitokauppakassiin 30 kappaletta!

tekemisenmeininkia2.jpg

Pöytätilamme kävivät ahtaaksi, mutta sopu tilaa antaa ja kangaspuiden istuimista, saimme lisää pöytiä.

tekemisenmeininkia.jpg

Vaikeaa se oli ja pyykkipoikia tarvittiin paljon, kaupasta piti hakea lisää.

pykareunaa.jpg

Tässä tulee pykäreuna Satun uuteen lehtikoriin.

hilkankoppa.jpg

Hilkka punoo uutta maitokauppakassia.

sailankoppa.jpg

Vieraamme tekee presidenttikahvin sisäpusseista hopean väristä koria.

sanganteko.jpg

Sanka näytti yksinkertaiselta, mutta kyllä siinä piti pitää kieli keskellä suuta, ettei rytmissä seonnut.

Lauantai päivä vierähti nopeasti. Sekä valmistuneet kopat että hieman keskeneräisetkin lähtivät tekijöidensä mukana niin nopeasti uuteen kotiin, etten ennättänyt niitä valokuvata, harmi.

leenankoppa.jpg

Laitan tähän loppuun kumminkin kuvan omasta koristani ja lisään toisten koppien kuvia, jos saan niitä. Riitta on katsellut korini kuvia ja on sitä mieltä, että koppani ylälaidan rautarengas on hieman liian laaja. Ilmankos tuota oli yläreunasta vaikea saada kireäksi, joten nopeasti vain silittämään uusia kahvipusseja, koska oppimista on vielä paljon.

Kiitos sinulle Riitta, meillä oli tosi mukava ja rentouttava kurssi. Aivan varmasti myös jatkamme harjoittelua ja aikaa myöten opimme tekemään napakoita ja sopusuhtaisia  koppia.

22 vastausta artikkeliin “Tekemisen meininkiä

 1. Ihanat kauniit ja huolellisesti tehdyn näköiset siistit kahvipussikorit, todella kauniit sangat niissä. Olen itse tehnyt punomalla kasseja ja yritin kopan tekoa, vielä en saanut halutun laista onnistumaan. Kuinka sanka tehdään noin kauniisti, siitä olisin kiinnostunut nyt. Voisiko saada mitenkään ohjetta.
  Terveisin, kahvipusseihin hurahtanut

 2. Korin suulla on rautakiskoa renkaaksi niitattuna, sellaista pakkausmateriaalitähettä. Siihen on niitattu samasta materiaalista sanka, samaa materiaalia kaksinkertaisena. Sanka on sitten päälystetty maalarinteipillä, jotta olisi pehmeämpi ja sen jälkeen päälle on letitetty neljällä tuo näkyvä kerros. Koko koreus on sitten asetettu korkeuteensa punotun korin päälle ja siitä on sitten alettu punomaan alaspäin päälipuolella suikaleita niin kauan kuin niitä riittää.
  Tuossa päälleletitetyssä kahvipussinauhassa oli vain kaksinkertaiseksi laminoitua kahvipussia ja nauha oli puolet kapeampi kuin punonnassa käytetty kolminkertaiseksi taitettu ja sitä ennen kaksinkertaiseksi laminoitu kahvipussi.
  Kysy tarkennusta, on vaikea selittää, asia on mutkikas ilmaista sanoilla.

  1. Hei
   itse olen käyttänyt pakkauspantoja vahvikkeina kahvoissa, joita olen kyselyt mm kauppoista (menevät roskiin). Ongelmana vain se että tahtovat vain olla liian kapeita, mutta soveltaen käyvät asiaan. Kahvat olen ommelut molemilta reunoilta pitkällä pistolla ja lopuksi pujotellut kassiin. Kahvan reunasta (yläosasta) voi tarvittaessa laittaa niitillä kiinni, niin ei jää kahvat käteen jos kannat kassissa painavampaa tavaraa. Sekin on mahdollista että laittaa kahvaan vahviketta ja lopuksi huolittelee kahvan mm liimautuvalla paikkakankaalla. Itse on tykkää käyttää metallirenkaista – ommellessa kahvoja tai kassin yläreunaa voi särkyä ompelukone.

   1. Rauta kyllä tekee korit raskaiksi, kun liuskamme ovat myös paksuja ja korista muutenkin tulee painava. Mutta vahvoja ne ovat, eivätkä rikkoudu raudan ympäriltä ja ompeleihan emme käytä ollenkaan.

 3. Hei,
  aion kokeilla tuota teidän menetelmäänne. Mutta minulle jäi epäselväksi, ommellaanko pusseja missään vaiheessa ennen silittämistä. Jos ommellaan, niin ommellaanko pussit sivusaumasta toisiinsa (montako pussia tuollaiseen hopeanväriseen koriin rinnakkaain?) vai ylä- ja alareunoista päällekkäin (montako perättäin hopeanväriseen koriin?). Vai onko kaikki vain silitetty eli laminoitu yhteen. Kori on todella upea.

  Vielä tuosta rautakiskosta. Millaista se oikein tarkalleen on, minkä levyistä/vahvuista. Käykö rautalanka samaan tarkoitukseen vai mistä tuollaista saa hankkia.

  Paljon kysyttävää, mutta haluaisin niin saada tuollaisen korin onnistumaan!

  1. Marjutille on vastattu tähän sähköpostilla. Tätä asiaa kysytään meiltä usein, niin että kun seuraavaa koria Ukkolan puitteissa tehdään, laitamme korin tekemisen erivaiheista kuvalliset ohjeet.

   1. Odottelen sitä ohjetta tekemisen eri vaiheista minäkin,kun ajattelin paikata vanhan kauppakorin kahvipusseista tehdyllä punoksella.Pussit on hankittu valmiiksi.

    1. Voi, voi, nyt kesää vasten me ei taideta ryhtyä kassin tekoon, joka voitais kuvata ohjeeksi. Enitenhän kyselyä on tullut kahvipussien laminoinnista. Siinä silitetään kaksi kahvipussia päällekkäin sisäpuolet vastakkain. Tuossa hopeanvärisessä korissa on päällimmäisinä presidettikahvin pusseja. Silittäminen tapahtuu osittain lomittain (5-6 senttiä riittää) ja pussit silitetään viiden pussin pituiseksi jonoksi (yhteensä 10 pussia), joka taas leikataan neljään suikaleeseen (n.6 senttiä leveitä). Nämä painetaan raudalla kolminkertaisiksi. Siitä sitten vaan punomaan ihan päre- tai tuohikoppien ohjeiden mukaan. Sangassa ja korin suussa olemme käyttäneet rautaista nipputuksessa käytettyä sidettä ja niittejä. Kysy näistä lisää jos tavoitat vielä tämän vastauksen.

 4. Hei !
  Pitääkö Riitta Häkkinen kesällä kursseja ? Vai voinko kysyä häneltä suoraan ? Vietän kesää Savitaipaleella, joten voisin hyvin mennä esim. Ristiinaan kurssille. Kiitos vastauksesta. Olen tehnyt aika paljon koreja, mutta eri tekniikoilla. Aina kiinnostaa oppia uutta.

 5. Olisko kellään tarvetta kahvipusseista mulla olis yli tuhat Juhla Mokka ja Kulta Katriina pusseja

  1. Hei Maija!
   Vieläkö sinulla pusseja? Missä päin? Postimaksun hinnalla voisin ottaa? Paljonko postit? Laitatko s-postia?
   T: Terhi P-S

   1. Joo kahvipussit on varastossa saat vaikka kaikki asun Perhossa liikumme kyllä aika paljon vois tuoda jonnekkin laita sähköpostia jos kiinnostaa

  2. Hei Maija! Vieläkö sinulla on kulta-katriinapusseja ja onko ne avattuja pystysuuntaan? Olisin kiinnostunut niistä. lähetän osoitteen jos sulla on vielä pusseja.

   1. on kahvipusseja vaikka kuinka paljon kaikki ovat avaamattomia en ole tehnyt niille mitään kun olen ne saanut, nämä ovat niitä ruskeita paketeita

    1. Hei. Jos vielä sattuis löytymään kahvipusseja olisin kiinnostunut niistä.

     1. On vaikka kuinka laita osoite sähköpostiini laitan tulemaan jollain lailla eivät maksa mitään.

 6. Hei.
  Osaisko joku kertoa mistä löytäisin kahvipussin /kahvikorin punonta kursseja. Olen Etelä-Pohjanmaan likka mutta tarvittaessa voin matkata. Olisin kiinnostunut tekemään kahvipusseista koreja mutta mietityttää kuinka saa pussin kulman tehtyä?

  Kaipaisin vinkkejä joko kursseista tai ohjeita kuvien kanssa. Paljon kiitoksia

 7. Onko nuo nauhat yksinkertaisia?leveys ,pituus ym ohjeita jos saisi,kysyy omaksi iloksi käsityöläinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *