Vippelää

Eija on kutonut kuusivartiseen vippeläloimeemme joulupukkeja ja kuusia. Hän aikoo tehdä noista joululahjoiksi pieniä seinätauluja. Täytyypä pyytää niiden valmistuttua vielä kuvat tänne blogiimme.

Rahkasammalta ja karpaloita

Meillä on uusia kutojia ja heillä mukavia luovia ajatuksia. Pirjo kutoi ison maton,160 cm leveän ja 4 m pitkän räteistä kudottun ihanuuden.

Kutoessaan hän muisteli viime syksyä. Karpalot olivat kypsiä, ruskorahkasammal jo kulahtanutta ja taivas kirkkaan sininen. Suolla tarkeni silloin hyvin t-paidassa. Useinhan karpalot pitää kaivaa jo jäisistä mättäistä, mutta ei syksyllä 2020.

Matto ei mahtunut lattiallemme, joten se roikkuu kuvassa pöydältä. Näyttää kuitenkin niin kivalta, että jospa siirtäisin sen taustakuvaksemme. Katsotaan onnistunko.

Musta-valkeaa mattoa

Anne otti tänään talven mittaan kutomansa matot pois puista. Musta-valkeaa mattoa oli pitkälti yli 5 metriä. Matot ovat hyvän näköisiä molemmin puolin.

Tässä vaalea versio
ja tässä tummempi
Matot otettiin kotona vastaan tosi hyvin.

Viimeinen keinutuolinmatto vippelä-loimesta

Tarkistin juuri, että kolmivartinen vippelä eli Karjalan raanu-sidos on roikkunut kangaspuissamme kolme vuotta. Tuota lointa oli selvästi liikaa ja se ei kiinnostanut montaakaan meistä. Liekkö syynä se, että tuo raanusidos on hidasta kutoa. Vedimme sen puihin Taito-lehdessä olleen Juuret-nimisen tyynyohjeen pohjalta. Pian alkoi selvitä, että kyseessä oli kolmivartinen vippelä, jota Suomessa on kutsuttu Karjalan raanu nimellä.

Nyt loimi on kumminkin loppu ja viimeisenä siinä on kudottu keinutuolinmatto, jossa on tuota Juuret-mallia käytetty pohjana ja sitä on tehostettu pienillä raidoilla.

Loimi on otettu puista ja kuvattu kutomon pöydällä
tässä Leena-kutoja on sen viimeistellyt ja sovittaa omaan keinutuoliinsa. Todellisuudessa se on kudottu hänen sisarensa valkoiseen ja hieman leveämpään keinutuoliin.

Ei se Vippelä kumminkaan meitä siitä tartunnan saaneita jätä rauhaan. Nyt on tarkoitus vetää 6-vartisen vippelän loimi. Lointa laitamme kuintenkin vain sen verran, kuin sitä etukäteen tilataan, jottei tule samaa tilannetta kuin tuon edellisen roikkumaan jääneen loimen kanssa. Värikkään vippelän voi hyvin kutoa tähteeksi jääneistä villalangoista.

Räppäsin kutomon pöydällä olleesta kirjasta seinävatteen kuvan. Tuon seinävaatteen ohje on ruotsalaisen Ingerlise Skjöldebrandin kirjassa Kauneimman kudontamallit. Kirjan on suomeksi toimittanut Eeva-liisa Nisula 1991.

Myös mallikerrassa 2013/4 on juttua vippelästä, sekä selkeät ohjeet 3-, 4-, 5- ja 6-vartiseen vippelään. Malleissa vilistelevät myös joulupukit ja kirkkoonkin pääsee luontoaiheiden lisäksi.

Tule muurahaisen polulle

Siitä on jo 7 – 9 vuotta, kun innolla kudoimme polkumattoja. Blogimme kategorioista löytyy kohta Polkuja matoissa missä kerromme niistä. Nyt on taas polkumatto puissa ja ensimmäiset ovat jo valmistuneet.

Jaanan muurahaisenpolkumattoa on yli 7 metriä. Komeat tulevat uusista keittiön matoista.
Lähikuva Jaanan muurahaisen polusta

Tässä linki 9 vuotta sitten julkaisemaamme käsinkirjoitettuun sidontaohjeeseen. Polkuja matoissa kategoriasta löytyy myös muihin polkumattoihin sidontaohjeita ja vinkkejä mistä niitä löytää lisää.

Innostus polkumattoon on nytkin niin suuri, että heti seuraavana päivänä Jaanan mattojen puista poisottamisen jälkeen saapui Paula kutomaan omiaan. Aika samalta näyttää, mutta pitää toki tästäkin ottaa kuva. Paulan mattot tulevat kesämökille.